Вратарят на "Ювентус" Джанлуиджи Буфон вече се готви за края на кариерата си, призна самият той. Капитанът на "бианконерите" планира да спре след края на настоящия сезон, освен ако тимът му не спечели Шампионската лига.

Предварителният план на 39-годишния Буфон е да сложи край на кариерата си след световното първенство в Русия. В случай че през май 2018 г. "Ювентус" спечели Шампионската лига, той може да остане още шест месеца и да опита да добави световната клубна купа към колекцията си.

"Трудно мога да променя решението си, защото аз съм убеден в нещата, когато ги обявявам. Мисля, че постигнах достатъчно неща в кариерата си, така че една или две години повече няма нито да отнемат нещо от визитката ми, нито да добавят", каза Буфон пред Sky Sports.

 

В кариерата си той не успя да спечели единствено Шампионската лига и европейското първенство. С "Ювентус" той игра три финала – 2002-03, 2014-15 и 2016-17, загубени от "Милан", "Барселона" и "Реал" (Мадрид).

"Може би, ако спечелим Шампионската лига, ще си помисля да остана още малко, но в ролята на втори вратар. Тогава бих се радвал с Шчезни да се редуваме да пазим по един мач и да се опитам да спечеля клубното световно първенство. Нормално е с вратар като него аз да започна да пазя по-малко и да му дам път", добави Буфон.

Италианецът беше избран за най-добър вратар на ФИФА във второто издание на наградите The Best. В кариерата си Буфон има 173 мача за националния отбор, с който спечели световното първенство през 2006 г. Той има 633 мача във всички турнири (495 в Серия А) и е на второ място по участия след Алесандро Дел Пиеро, който има 705.

Дневник