Тръстът на феновете на "Арсенал" (AST) призова акционерите в клуба да гласуват против преназначаването на двама от директорите. В четвъртък предстои годишната среща на акционерите, на която се очаква да бъде гласувано в борда на директорите да останат Джош Крьонке, син на мажоритарния собственик Стан Крьонке, и президентът сър Чипс Кезуик.

В изявление на тръста се потвърждава, че той няма да гласува за двамата директори. Феновете твърдят, че това показва тяхното "неудовлетворение от управлението на клуба напоследък".

Ходът е напълно символичен, като се има предвид процентът от клуба, който имат останалите акционери. Американецът Крьонке притежава 67% от "Арсенал", а 30.4% са на руския бизнесмен Алишер Усманов. В началото на месеца Усманов отказа оферта на стойност 525 млн. паунда да продаде своя дял на Крьонке.

От тръста на феновете са изпратили официално писмо до собственика на клуба, чрез което настояват за становище, с което да се обясни визията за бъдещето на "Арсенал" в следващите години.

"През 2013 г. AST поръча независим доклад за корпоративното управление на "Арсенал", а резултатите от него са добре известни. Те показаха, че клубът има застаряващ борд на директорите, в който липсват разнообразие и идеи. Освен това директорите с неизпълнителни функции са прекалено дълго на постовете си и не е ясно доколко са независими. Следователно няма независимост от контролиращия орган", съобщиха феновете на клуба.

Целта на Крьонке е да получи пълен контрол над "Арсенал". Той започна изкупуването на клуба преди 10 години, когато придоби малко над 9% от него. До 2011 г. американецът увеличи дела си до 62%, след като друг от големите акционери - лейди Нина Брейсуел-Смит, продаде своите 15.9% на Крьонке.

Феновете не искат клуба да бъде в ръцете на един човек. В 130-годишната си история "Арсенал" никога не е бил управляван като частна компания от един човек и феновете държат това да продължи.

"Арсенал" не е печелил титлата във Висшата лига от 2004 г., а в последните години се задоволява с класиране в топ 4 или спечелването на ФА къп. През миналия сезон "артилеристите" за първи път от 19 години не се класираха за Шампионската лига.

Дневник