Зимните олимпийски игри в Пьончан и европейското първенство в Ридана ще са приоритет за българските биатлонисти през новия сезон. Националният отбор спечели максималните десет квоти за олимпиадата - пет при мъжете и пет при жените, което се случва за пръв път от игрите в Албервил през 1992 г.

"Направихме добра подготовка и разчитаме на прилични резултати. Не сме променяли нещо в тренировките, защото се видя, че те дадоха резултат през миналия сезон. Целта ни е място в шестицата в някои дисциплини на европейското първенство и в осмицата на олимпийските игри. Гоним основно тези две големи състезания", каза старши треньорът Николай Захаров на пресконференция.

Състезанията от Световната купа ще останат на заден план през новия сезон. "Ще подбираме внимателно стартовете с оглед състоянието на биатлонистите, за да бъдат те максимално свежи за олимпиадата", обясни Захаров.

Националните отбори заминават на 10-дневен лагер в Австрия на 30 октомври. След това те ще се готвят в Поклюка (Словения) от 11 до 19 ноември. Последните четири дни от подготовката ще бъдат в Йостерсунд (Швеция), където на 24 ноември ще е първият старт от Световната купа.

Европейското първенство ще се състои от 24 до 28 януари. След това българският отбор заминава за Южна Корея, където на 9 февруари стартират зимните олимпийски игри.

"Очаква ни доста тежък и натоварен сезон. Биатлонистите ни почти няма да се прибират в България до олимпиадата. Лятната подготовка премина успешно. Всички са здрави, което е най-важното", коментира председателят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

"В световните и европейските купи ще дадем шанс на някои по-млади състезатели, сред които Милена Тодорова и Кристиан Стоянов, но по принцип ще разчитаме на утвърдените вече биатлонисти", каза още олимпийската шампионка от Нагано 1998.

Най-големите български надежди в биатлона са свързани с Владимир Илиев и Красимир Анев. Заявка за добро представяне даде и Антон Синапов. През миналия сезон тримата завършиха в топ 13 в спринта на световното първенство в Хохфилцен. Анев зае шесто място и имаше реален шанс за медал, а 23-годишният Синапов впечатли с 11-а позиция, като беше най-младият състезател в топ 20.

Шампионатът в Хохфилцен беше предшестван от историческа титла на Владимир Илиев и общо три медала от европейското първенство в Душники Здруй. Другите два бяха на Анев - сребро в индивидуалното и бронз в спринта.

"Тренирах добре през лятото. Смятам, че направих по-добра подготовка в сравнение с миналия сезон. Здрав съм. Надявам се да се опазя до олимпийските игри и там да покажа максимума, което досега не съм успявал да направя. Поставяме си високи цели, пък ще видим какво ще стане", коментира Илиев.

Синапов се надява да продължи възходящото си развитие. "През миналия сезон на някои стартове показах добри резултати. Надявам се да успея най-малкото да ги повторя. Годината е по-специална, защото е олимпийска. Там ще бъдат насочени всичките ни усилия - както индивидуално, така и отборно", каза той.

Dnevnik.bg