Левски" продължи тенденцията фаворитите в турнира за Купата на България трудно да се класират на четвъртфиналите и също нямаше лек двубои. Столичани, които гостуваха на втородивизионния "Монтана" на своя стадион "Георги Аспарухов" заради ремонт на "Огоста", се нуждаеха от автогол, за да отстранят финалиста от 2016 г.

След слабо и безидейно първо полувреме "Левски" стигна до ценния гол в 55-ата минута. Негов автор стана Даниел Георгиев, който прати топката в собтвената си врата.

Преди "Левски" трудно до фазата на осемте най-добри достигнаха ЦСКА и носителят на трофея "Ботев" (Пловдив), които срещнаха сериозни проблеми с "Ботев" (Враца) и "Царско село" във вчерашния ден.


Както и в предишния кръг срещу "Ботев" (Гълъбово), "Левски" имаше огромни трудности с тим от Втора лига. Този път обаче столичани не се нуждаеха от продължения и победиха в редовното време.

В 10-и мач, откакто Делио Роси застана начело на тима, "Левски" записа суха мрежа. До момента сините са получи четири гола – в срещите с "Ботев" и ЦСКА.

Треньорът на сините Делио Роси предпочете да не рискува и заложи на доста от основните си играчи. От първата минута започнаха Роман Прохазка, Божидар Митрев, Габриел Обертан и висящият с картони Жорди Гомес. Почивка получиха Давид Яблонски, Васил Панайотов, Серджиу Буш и Антонио Вутов, а заради контузия не игра Иван Горанов.

"Монтана" подходи прибрано и очаквано действаше на контраатака. Опитният треньор на символичните домакини Ферарио Спасов остави "Левски" да диктува играта, но столичани срещнаха добре организиран съперник и нямаха идея как да го преодолеят. Преди почивката най-чистото положение беше на сметката на Прохазка, но неговият удар мина над вратата.

След почивката "Левски" вдигна оборотите, започна да играе повече по фланговете и макар, че нямаше чисти положения, започна да създава смут в отбраната на "Монтана".

 Десет минути след подновяването на играта "Левски" откри. Милош Цветкович и Прохазка повториха упражнението от двубоя с ЦСКА, когато комбинираха за втория гол на "Левски". Сърбинът центрира отстро отдясно, а топката отиваше към Прохазка. В опита си да се намеси с отчаян шпагат Даниел Георгиев игра първи с нея, но я прати в собствената си мрежа.

В заключителния четвърт час се налагаше и Митрев да се намесва. Капитанът на "Левски" направи спасяване срещу Иван Коконов, който го затрудни с удар с глава.

В 80-ата минута "Монтана" получи още по-добър шанс да изравни. Митрев изби шут на Тодор Колев и топката отиде право в Коконов, но неговата добавка излезе в аут.

"Левски" също имаше няколко възможности, главно след контраатаки, когато съперникът се отвори в търсене на изравнителен гол, но не се възползва. Обертан и Мапуку действаха разконцентрирано пред вратата на Ивайло Василев.

Столичани достигат до фазата на четвъртфиналите за първи път от 2015 г., след като през миналия сезон отпаднаха на осминафинал срещу "Черно море".

В другия мач, който се игра днес "Славия" се справи с "Локомотив" (Пловдив) след продължения. Белите победиха с 2:1 секунди преди двубоя да бъде пратен в дузпи.


В 35-ата минута "Славия" откри след точно изпълнение на Чикозе Мба. Първоначално Емил Мартинов стреля, но топката попадна в гредата, Мба се оказа най-съобразителен и я довкара в мрежата на "Локомотив".

До почивката гостите от Пловдив нямаха никакви положения, но започнаха по-добре втората част. Логично четвърт час след подновяването на играта Веселин Марчев изравни след индивидуален пробив. Той напредна до наказателното поле и със силен шут вкара за 1:1.

В редовното време нови голове нямаше и трябваше да се изиграят още 30 минути. В тях "Славия" беше по-активния отбор и търсеха гола. Той падна три минути преди края на продължението след точно изпълнение на Галин Иванов. Нападателят се разписа след лоша намеса на стража на "Локомотив" Диао.

Дневник