Проф. Огнян Гержиков беше избран за председател на арбитражния съд към Българския футболен съюз (БФС). Бившият служебен премиер беше предложен за поста от изпълнителния комитет на БФС. Кандидатурата му беше одобрена единодушно на днешното общо събрание на членовете на арбитражния съд. Герджиков заменя изпълняващия длъжността до момента Цветан Енчев.

Арбитражният съд се занимава с разрешаването на споровете между футболисти, треньори, длъжностни лица, агенти на футболисти и футболни клубове в системата на БФС.

Основните ангажименти на футболния арбитражен съд са свързани с казуси като изпълнението, неизпълнението или прекратяването на сключени договори, вида и размера на обезщетения при прекратени или неизпълнени договори, въпроси около състезателните права на играчите и лицензионните договори на треньори, както и спорове между клубовете при трансфери.

Арбитражният съд се явява и втора инстанция при обжалване на решения на спортно-техническата комисия на БФС. Той не може да се произнася само по въпроси, касаещи решения на дисциплинарната, апелативната и лицензионната комисия.

По-рано този месец Герджиков оглави новосъздадения консултативен съвет по законодателната дейност на Народното събрание.

Дневник