Лудогорец" се класира драматично за четвъртфиналите за Купата на България след победа с дузпи срещу "Берое". В редовното време двубоят завърши 1:1, в продълженията двата отбора не успяха да си отбележат, а при изстрелите от бялата точка разградчани спечелиха с 4:3.

"Лудогорец" стана поредният фаворит, който преодоля с много трудности втория кръг на турнира. Във вторник носителят на трофея "Ботев" победи "Царско село" с 4:3 след продължения, а ЦСКА обърна "Ботев" (Враца) от 0:1 до 3:1. В сряда "Левски" имаше нужда от автогол, за да отстрани "Mонтана".

"Лудогорец" игра 120 минути за втори пореден път, след като в първия кръг на турнира победи "Оборище" (Панагюрище) с 3:2 след продължения. Днешният двубой с "Берое" беляза началото на тежка серия за българския шампион, който в следващите десет дни ще играе с "Левски", "Брага" и ЦСКА.

Старши треньорът на "Лудогорец" Димитър Димитров направи 11 промени спрямо шампионатния мач с "Етър" (4:0) през уикенда. Място в титулярния състав получиха вратарят Ренан дош Сантош, Лукас Саша, Георги Терзиев, Рафаел Форстър, Александър Василев, Яцек Горалски, Густаво Кампаняро, Светослав Ковачев, Върджил Мисиджан, Жуниор Кишада и Жоао Пауло.

Началото на мача беше равностойно, а "Берое" откри резултата в 24-ата минута след статично положение. Камен Хаджиев се измъкна от прекия си пазач при центриране от корнер и отбеляза с хубав удар с глава.

Десет минути по-късно главният съдия Георги Димитров обаче отсъди изключително спорна дузпа в полза на "Лудогорец". Густаво Кампаняро беше задържан от Хаджиев извън наказателното поле. Бразилецът падна, след което се изправи и се хвърли в пеналта. Димитров показа бялата точка, а Кампаняро се зае с изпълнението и изравни.

"Лудогорец" беше по-активният отбор до края на мача, но не успя да стигне до второ попадение. В 39-ата минута Мисиджан се откъсна сам срещу вратаря Душан Перниш, но отправи много неточен изстрел. "Берое" отговори с опасен пробив на Антон Карачанаков, който центрира успоредно на голлинията, но нямаше кой да засече подаването му.

През второто полувреме "Лудогорец" заигра по-добре и създаде повече положения пред Перниш. Три минути след почивката Ковачев пропусна отлична възможност.

Последваха спасяване на Перниш срещу Пауло и неточни удари на Мисиджан и влезлите като резерви Абел Анисе и Клаудиу Кешеру.

В 85-ата минута се стигна до още една спорна ситуация. Ковачев напредна отляво и беше на път да преодолее Павел Виданов. Бранителят на "Берое" спря топката с ръка, но съдията прецени, че няма основание за дузпа.

В оставащите минути от редовното време Перниш спаси шут на Анисе, а Карачанаков получи много пространство отдясно при бърза контраатака, но стреля покрай вратата на Ренан.

В продълженията "Лудогорец" засили натиска. В 97-ата минута Кешеру изведе Мисиджан на отлична позиция в близост до вратарското поле, но ударът по диагонала на холандското крило не намери целта.

В 109-ата минута Марселиньо отправи страхотен изстрел от дистанция, който разтресе напречната греда, след като Перниш успя да закачи топката с върха на пръстите си. В 115-ата минута гредата отново спаси "Берое" след техничен фалцов удар на Мисиджан.

Така се стигна до дузпи, които започнаха с пропуск на капитана на "Берое" Мартин Райнов. "Лудогорец" вкара първите си три изпълнения от бялата точка, но при четвъртото Василев стреля високо над вратата при четвъртото изпълнение за разградчани. Виданов обаче също не уцели вратата при следващата дузпа. Това даде възможността на Форстър да прати домакините в следващата фаза и бранителят не я пропусна.

Дузпи

0:0 Мартин Райнов (пропуск)
1:0 Клаудиу Кешеру
1:1 Педро Еуженио
2:1 Густаво Кампаняро
2:2 Серджиу Негрут
3:2 Лукас Саша
3:3 Борислав Цонев
3:3 Александър Василев (пропуск)
3:3 Павел Виданов (пропуск)
4:3 Рафаел Форстър

Дневник