Българският нападател Димитър Бербатов определи себе си като футболист с нестандартен поглед върху играта. И добави, че бившият мениджър на "Манчестър юнайтед" сър Алекс Фъргюсън е вярвал в тези способности да "чете" играта.

"Обичам да играя с топката и да имам свободата да се движа по терена. Ако всички играчи са отляво, а аз съм отдясно, трябва да ми се доверите, че съм видял нещо, което другите не са. Харесва ми, когато треньорът знае това и ми позволява да изразя себе си. Чувствах, че Фъргюсън ми има доверие", заяви Бербатов в обширно интервю за ESPN.

В него той споделя за първите стъпки на футболния терен в Благоевград, за пътя на славата, отвел до през ЦСКА до "Олд Трафорд", както и новото предизвикателство в Индия.

Бербатов признава, че в началото на престоя му в "Юнайтед" е бил нервен заради големите очаквания да отбелязва голове. Нападателят, за когото бяха платени 30 милиона паунда на "Тотнъм" през лятото на 2008 г., определи подхода на Фъргюсън към играчите като ключов елемент за приспособяването му в тогавашния отбор.

"Когато влезеше в съблекалнята, хората спираха да говорят. Той предизвикваше толкова много уважение и внимание заради успехите, които имаше. Беше добър с думите вероятно заради всичките книги, които е прочел. Ако вляза в кабинета му, ще видя биографията на Наполеон върху бюрото му".

"Той (Фъргюсън) казваше: "Берба, аз бях добър, вкарах толкова много голове". Двамата се смеехме, като той знаеше как да говори с хората на техния език, дори когато казваше на някои, че няма да играят. Казваше: "Ти няма да играеш днес, но ще играеш другата седмица", като си мислиш: "Може би е прав". Трябва да притежаваш тази психология във футбола в днешни дни, защото винаги ще има човек, който ще каже: "Какво по дяволите? Заслужавам да играя", заяви Бербатов.

Българинът изигра четири сезона за "Юнайтед", в които спечели по два пъти Висшата лига (2008-09, 2010-11) и "Къмюнити шийлд" (2010, 2011) и веднъж Купата на лигата (2009-10). Българинът отбеляза 21 гола и раздели голмайсторския приз в Англия с Карлос Тевес през сезон 2010-11. Въпреки силната година, Бербатов беше оставен извън състава при загубения финал в Шампионската лига срещу "Барселона".

Нападателят допълни, че не съжалява за нищо в своята футболна кариера и е гладен аз нови успехи, въпреки че в края на януари ще навърши 37 години. В момента Бербатов изживява своето индийско приключение с "Керала бластърс".

"Нямам нищо против да прекарам остатъка от животи си в четене на интервюта за Димитър Бербатов", каза шеговито българинът.

Дневник