Международната футболна федерация (ФИФА) обяви, че наградният фонд на световното първенство в Русия догодина ще бъде на стойност 400 млн. долара. Това е с 42 млн. долара или 12% повече от сумата, която беше отделена за Мондиала в Бразилия през 2014 г.

Всеки един от 32-та участника на първенствоо в Русия ще получи 2 млн. долара, като това е с 500 хил. долара повече от сумата на шампионата в Бразилия. На последното световно първенство победителят Германия спечели 35 млн. долара, а финалистът Аржентина – 25 млн. Сега новият световен шампион ще получи 50 млн. евро, а сребърният медалист с 10 по-малко.

Тепърва ще се изясни каква сума ще получат клубните тимове, които имат свои футболисти на световното първенство.

На срещата на ФИФА бяха приети и нови правила за избора на домакини за следващите световни първенства. След шампионата в Русия предстои Мондиала в Катар през 2022 г., а ФИФА назначи и специална работна група, която да разгледа офертите за домакин на шампионата през 2026 г. Засега заявки са подали Мароко, а Канада, Мексико и САЩ имат обща кандидатура.

"Искаме процесът по наддаване за домакин да бъде по-прозрачен и в същото време критериите да са по-строги", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Dnevnik.bg