Пилотите на "Ред Бул" показаха впечатляваща скорост в петъчните тренировки преди Гран при на Мексико. Даниел Рикардо оглави класирането във втората сесия на трасето "Ерманос Родригес", която даде пъри индикации как ще се развие състезателния уикенд.

Австралиецът записа време от 1:17.801, изпреварвайки с 0.131 секунди лидера в световния шампионат Люис Хамилтън. Рикардо направи общо 26 обиколки във вторите 90 минути за подготовка и показа добра скорост в дълга серия от обиколки.

"Много важен и добър ден за нас. След първата тренировка усещах, че се движим добре, но след това намерихме още повече скорост и се вижда, че сме в правилна посока. Все още обаче е едва петък, така че всичко може да се случи до края на уикенда. Не бързам да се радвам толкова рано", каза Рикардо след втората сесия.

Трети се класира Макс Верстапен, който направи само 17 обиколки, но беше с 0.163 секунди зад съотборника си. Четвръти и пети резултати дадоха двамата пилоти на "Ферари" - Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Втората свободна тренировка започна с проблеми на Ромен Грожан от "Хаас", чиято задна дясна гума даде странен дефект и се разруши в движение. Французинът успя да направи само три обиколки и повече не взе участие в сесията.


Ранни проблеми имаше и Хамилтън, който се завъртя и напълно унищожи комплекта си суперсофт, като остана само с четири нови гуми от средно твърдите смеси.

Половин час след началото на тренировката Себастиан Фетел се прибра в бокса, след като пожарогасителят в неговия кокпит изпусна, заради проблем с датчиците. От "Ферари" обаче увериха, че германецът няма проблеми с болида.

Извън трите големи отбора "Мерцедес", "Ред Бул" и "Ферари", добро представяне имаше Фернандо Алонсо, който даде седми резултат.

"Денят беше добър за нас, въпреки някои леки проблеми. Мисля, че в течение на тренировката намерих нужните настройки, намерих и добра скорост. Работата с гумите ще бъде ключова за неделното състезание, но и в квалификацията, защото трябва да ги загрееш максимално бързо", каза Хамилтън след тренировката.

Хамилтън, който може да си гарантира четвърта световна титла в неделното състезание, завъртя 40 обиколки. Британецът направи стинт от повече от 25 тура, в който показа, че може да поддържа много добри резултати.

Различна стратегия в сутрешната сесия

Първата свободна тренировка традиционно беше използвана от пилотите в търсене на подходящи настройки и събиране на максимално много информация за трасето.

Водещите отбори заложиха на различна стратегия в хода на първите 90 минути за подготовка. Пилотите на "Мерцедес" заложиха на гуми ултрасофт, с които успяха ад запишат най-добрите времена. Валтери Ботас беше първи с постижение от 1:17.824 и с близо половин секунда по-бърз от Хамилтън. Финландецът направи 42 обиколки, а лидерът в световния шампионат записа 1:18.290, като направи общо 35 тура.

Макс Верстапен и Рикардо бяха трети и четвърти, съотвено с 1:18.395 (+0.571 сек.) и 1:18.421 (+0.597 сек.), независимо че използваха гумите суперсофт. Двамата направиха по-малко обиколки, но показаха, че разликата между двата типа гуми не е толкова голяма, колкото се очакваше.

Сравнително по-бавни бяха от "Ферари", които също със средния по твърдост тип гуми бяха на изоставане от около секунда.

Мексиканецът Алфонсо Селис, който получи шанс да кара в сесията за "Форс Индия" се удари в предпазната стена, което доведе до кратко прекъсване на сесията. Проблем имаше и Щофел Вандорн от "Макларън", след като се оказа че новият му двигател е дефектен и трябваше да бъде сменен.

В събота от 18 ч. българско време е третата свободна тренировка, а от 21 ч. - квалификацията.