Роджър Федерер се класира за полуфиналите на турнира в родния си град Базел, но не го направи никак лесно. Швейцарецът се нуждаеше от обрат срещу Адриан Манарино и час и 43 минути пречупи съперника си с 4:6, 6:1, 6:3.

Поставеният под №1 в схемата загуби само осем гейма по пътя си до четвъртфиналите, но след това срещна сериозен отпор. Манарино беше много стабилен в първия сет и Федерер нямаше отговор на агресията му. Французинът спечели първия сет и въпреки че лидерът в схемата изравни с лекота, последната част беше особено оспорвана.

Двамата бяха равни до седмия гейм, когато Федерер пропиля възможност за пробив при 40:30, но след това спечели от втория опит в допълнителните разигравания. Швейцарецът защити първия си брейк в сета и спечели втори в деветия гейм, реализирайки първата точка за мача.

 

В спор за място на финала Федерер ще срещне Давид Гофен. Белгиецът, който е трети в схемата се справи с американеца Джак Сок 7:6 (6), 6:3. Федерер преследва 13-о класиране на финал в родния си град и рекордна осма титла.

В другия полуфинал ще играят Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро. Хърватинът, поставен под номер 2 в схемата, надделя със 7:6(3), 5:7, 7:6(4) над унгареца Мартон Фучович, а аржентинецът победи с 6:2, 2:6, 6:4 испанеца Роберто Баутиста Агут.

Дневник