Виктория Ребенсбург спечели първото състезание при дамите от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Германката триумфира в гигантския слалом в австрийския зимен център Зьолден с време 1:55.20 от двата манша.

Тя беше трета след първото спускане, а във втория манш даде четвърти резултат, но това ѝ позволи да вземе своята 12-а победа в гигантския слалом. Ребенсбург, която е на 28 години взима първа победа от 20 март 2016 г., когато триумфира отново в гигантски слалом в Санкт Мориц. Германката вече има 14 победи за Световната купа.

"Това е невероятно, получи се страхотно състезание и се радвам, че успях да надделея в такава сериозна конкуренция. Определено се чувствах добре след първия манш и мисля, че можех да бъда още по-бърза. Това се получи във второто спускане", каза Ребенсбург. 

Втора, на 14 стотни зад нея се нареди Теса Уорли. Французойката, която е носителка на Малкия кристален глобус в дисциплината за миналия сезон направи слабо първо спускане, а във втория манш беше с втори най-добър резултат. Подиумът допълни Мануела Мьолг, която водеше след първия манш. Италианката не успя да стане най-възрастната победителка в старт от Световната купа и изостана на 53 стотни зад Ребенсбург.

Четвърта се класира представителката на домакините Щефани Брунер, а носителката на Големия кристален глобус Микаела Шифрин остана пета.

Линдзи Вон се завърна на пистата след лечение на контузия и застана на старт в гигантския слалом за първи път от 637 дни. Легендарната американка, която преследва рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в Световната купа, не успя да се класира за втория манш. Тя остана едва 34-а в първото си спускане, на 3.31 секунди зад Мануела Мьолг.

"Определено е шокиращо за мен, нямах нужната скорост и ритъм. В първите три врати се чувствах добре, но след това всичко се провали. Не натисках толкова много и затова нямаше как да се класирам за втория манш. Искаше ми се да се представя по-добре и да спечеля точки, но какво да се прави", каза Вон.

Утре е стартът при мъжете, които също ще карат гигантски слалом на глетчера Ретенбах. Следващото състезание при дамите е слаломът в Леви, Финландия на 12 ноември.

"Ауди" остава спонсор на Световната купа

Междувременно германският автомобилен производител "Ауди" удължи договора си с Международната федерация по ски (ФИС). Партньорството между двете страни датира от 2002 г., а последният договор беше подписан през 2012 г. и изтичаше в края на сезона.

"Ауди" остава спонсор на Световната купа поне до 2022 г. Финансовите параметри не бяха обявени, но предишния договор между двете страни беше на стойност 5 млн. евро на година и беше най-големия, подписван някога от ФИС.

Германският производител използва умело Световната купа по ски, за да рекламира своите автомобили със задвижване Quattro, които са проходими на всякакви терени. Освен това "Ауди" е спонсор на Световната купа по ски бягане, както и на останалите северни дисциплини.

"Радваме се, че можем да обявим удължаването на нашето партньорство и то точно преди началото на олимпийския сезон. Това позволява на "Ауди" да остане сред водещите марки и партньори на един от най-обичаните спортове в света", каза Томас Глас, директор в автомобилната компания.

  Дневник