Себастиан Фетел ще стартира от полпозишън в утрешното състезание за Гран при на Мексико. Германецът спечели 50-а квалификация в кариерата си като пред него в историята са единствено Люис Хамилтън (72), Михаел Шумахер (68) и Аертон Сена (65). Звездата на "Ферари" направи изумителна обиколка в края на квалификацията и успя да изпревари с едва 68 стотни Макс Верстапен, който водеше почти през цялата сесия.

"Това беше много хубава обиколка, намерих перфектната скорост и много се радвам. Пистата е много хлъзгава и на моменти изпусках колата, но знаех, че ако в последния сектор не направя грешка ще мога да затворя добра обиколка", каза Фетел след квалификацията.

Той обясни, че през нощта от "Ферари" са свършили много работа и са успели да променят напълно поведението си, след като в петък нямаха нужната скорост.

Трети утре ще стартира Люис Хамилтън, който имаше по-сериозни проблеми в събота и нямаше нужната скорост.

За четвърти път през този сезон Фетел ще стартира от първа позиция след като стори това в Русия, Унгария и Сингапур. Интересното е, че само в един от случаите той финишира като победител и това беше на трасето в Сочи.

Дори и да спечели в Мексико, Фетел трудно ще попречи на Хамилтън да си гарантира четвърта световна титла два кръга преди края на сезона. Британецът се нуждае от пето място, за да е шампион отново.

Квалификацията на пистата "Ерманос Родригес" беше много оспорвана, а за малко Верстапен не записа името си в историята. След като холандецът е най-младият дебютант и най-младият победител във Формула 1, той можеше да стане и най-младият състезател, който стартира от полпозишън. За трети път в кариерата си 20-годишният Макс ще стартира от втората позиция и поне засега остава зад Фетел в тази класация.

Германецът е най-младият в историята, тръгвал от първо място, това се случи през 2008 г. в Гран при на Италия, когато Фетел беше на 21 години и 72 дни.

В първата част на квалификацията нямаше изненади като пилотите на "Ред Бул" и "Ферари" заложиха на гуми суперосфт. Те нямаха проблеми да си гарантират продължаването напред в сесията и в същото време спестиха по един комплект чисто нови ултрасофт.


Макс Верстапен направи само три обиколки и на практика имаше едно бързо минаване през стартфиналната линия. То обаче му позволи да бъде само с 0.112 секунди зад Люис Хамилтън, който караше с гумите ултрасофт. Фетел също показа добра скорост и с по-твърди тип гуми беше на 0.147 зад лидера в световния шампионат.

Много добро темпо имаше и Фернандо Алонсо, който даде пети резултат в първия сегмент. Испанецът беше само с две десети по-бавен от лидерите, като използва два комплекта суперсофт.

От първата част отпаднаха пилотите на "Заубер" Маркус Ериксон и Паскал Верлайн, тези на "Хаас" Кевин Магнусен и Ромен Грожан, както и Пиер Гасли от "Торо Росо", който дори не излезе на трасето.

Във втория сегмент от сесията Макс Верстапен вдигна още повече темпото и с гумите ултрасофт беше недостижим за съперниците си. Холаднецът отключи пълната мощност на своя болид "Ред Бул" и записа обиколка за 1:16.524.

Люис Хамилтън дълго време беше на второто място с изоставане от половин секунда от холандеца, но в края на втората част Себастиан Фетел успя да запише по-добър резултат от него. Германецът се нареди на малко над три десети зад Верстапен.

За разлика от холандеца сериозни проблеми с представянето си имаше другия пилот на "биковете" Даниел Рикардо. Австралиецът, който беше най-бърз във втората тренировка в петък изостана на повече от секунда от съотборника си.

Пилотите на "Макларън" Алонсо и Щофел Вандорн решиха да не излизат на трасето повче в сесията, защото имаха големи наказания на стартовата решетка, заради смяна на компоненти по задвижващите системи на болидите им. Така утре двамата ще стартират последни.

От битка за първите стартови 10 позиции отпаднаха пилотите на "Уилямс" Фелипе Маса и Ланс Строл, както и Брендън Хартли, който имаше технически проблем със своето "Торо Росо".

В заключителния сегмент от квалификацията Верстапен се оплака от настройките на болида си и загряването на гумите в една бърза обиколка. Той избра да направи два подготвителни тура и след това затвори рекордна обиколка за 1:16.574. Холандецът беше с 0.259 секунди по-бърз от Фетел.

Хамилтън беше трети след първите бързи обиколки на водещите пилоти, а Рикардо намали малко изоставането си. По-сериозни бяха проблемите на Кими Райконен и Валтери Ботас. Пилотът на "Ферари" беше едва осми след първата си обиколка, а сънародникът му се отказа от обиколка за време, след като направи грешка.

След първите опити обаче стана ясно, че Верстапен е разследван от стюардите за блокиране на Ботас по време на бързите обиколки.

При второто минаване Фетел успя да намери още малко скорост и да подобри с 68 стотни времето на Верстапен. От своя страна холандецът допусна няколко грешки и не можа да даде по-бърз резултат.

"Много ме яд, защото заслужавах да стартирам първи. Не знам какво се случи след втората част на квалификацията и в третата не бяхме толкова добри", ядосваше се след края на сесията Верстапен.

Хамилтън показа, че се забавлява и намери време да се пошегува с Фетел, докато двамата се разминаваха. Докато го поздрави, британецът подхвърли: "Пътят до първия завой е доста дълъг, дали можем да видим малко шоу".

Дневник