Германският шампион "Байерн" (Мюнхен) победи с 2:0 като домакин един от преките си конкуренти за титлата "Лайпциг". Успехът дойде лесно за баварците, които от 13-ата минута играха с човек повече заради червения картон на капитана на "биковете" Вили Орбан за нарушение срещу Ариен Робен.

Головете за шампионите отбелязаха Хамес Родригес и Роберт Левандовски. Полският реализатор вкара своя десети гол от началото на сезона, с което се изравни с водача при реализаторите Пиер-Емерик Обамеянг.

Успехът изкачи "Байерн" начело в класирането с 23 точки, след като по-рано през деня "Борусия" (Дортмунд) направи грешна стъпка и загуби с 2:4 при гостуването си на "Хановер". Жълто-черните нямат победа в последните си три мача, като записаха две загуби и едно равенство. "Борусия" остава с 20 точки на второ място, а "Лайпциг" е трети с 19.

Победата над "Лайпциг" е трета поредна без допуснат гол за "Байерн" в Бундеслигата под ръководстово на завърналия се Юп Хайнкес. Двубоят беше втори между двата отбора в рамките на няколко дни, след като в сряда баварците надвиха "биковете" след дузпи за Купата на Германия. В трети пореден мач във всички турнири съперникът на шампионите получи червен картон.

Срещата очаквано започна с натиск на футболистите на "Байерн", които имаха по-голямо притежание на топката в началото. Хави Мартинес можеше да изведе баварците напред в резултата, но два пъти стреля неточно с глава в рамките на няколко минути.

В 11-ата минута задачата на "Байерн" се улесни, след като капитанът на "Лайпциг" Орбан беше изгонен за нарушение срещу Робен в близост до наказателното поле. Холандското крило се откъсваше сам срещу вратаря, но беше спрян непозволено от бранителя.

Първоначално съдията даде жълт картон на Орбан, но промени решението си след консултация с технологията за видео повторение. Капитанът на "Лайпциг" не можеше да повярва, че е изгонен, а треньорът на "биковете" Ралф Хазенхютъл прие ситуацията с иронична усмивка.

Робен изпълни отсъдения фаул, но ударът му беше спасен от вратаря на "Лайпциг" Петер Гулашчи. Футболистите на "Байерн" бързо се възползваха от разбалансираната отбрана на своя съперник и откриха резултата в 19-ата минута с гол на Хамес. Колумбиецът вкара своя втори гол за баварците за сезона след подаване по земя на Робен в наказателното поле.

Атаките на шампионите станаха по-остри и масирани, което доведе до повече опасности пред вратата на гостите. Футболистите на "Лайпциг" се опитваха да изнесат играта далеч от наказателното си поле, но неуспешно.

Левандовски можеше да удвои резултата, но негов удар с глава отблизо беше спасен от Гулашчи. Голмайсторът на "Байерн" все пак успя да се разпише в 38-ата минута след асистенция на Мартинес. Испанецът разкъса защитната линия на "Лайпциг" с извеждащ пас към Левандовски, който преодоля стража на гостите с удар по земя.

Полякът получи травма след гола, като се държеше за бедрото. Хайнкес реши да не рискува със състоянието на основния си голмайстор и смени Левандовски в края на първото полувреме с Артуро Видал.

В началото на втората част футболистите на "Байерн" намалиха оборотите. Секунди след подновяването на играта, резервата Брума направи самостоятелен пробив и стреля към вратата на "Байерн". Стражът на баварците Свен Улрайх нямаше проблеми да улови топката, като това беше единственият по-сериозен шанс на гостите за гол до края на двубоя.

След седмица на 4 ноември е голямото дерби на Германия между "Борусия" и "Байерн".

Дневник