Пилотът на "Дукати" Андреа Довициозо спечели състезанието в MotoGP за Гран при на Малайзия и отново завърза битката за титлата. Италианецът триумфира за втора поредна година на пистата "Сепанг", а зад него се нареди съотборникът му Хорхе Лоренсо, завършвайки на по-малко от секунда.

Подиумът допълни Йоан Зарко от сателитния тим на "Ямаха" "Тех 3" и с миналогодишен мотоциклет. Той завърши на 9 секунди зад пилотите на "Дукати".

Развръзката за световната титла остава отворена, след като лидерът в световния шампионат Марк Маркес завърши четвърти. Така разликата между испанеца и Довициозо е само 21 точки и всичко ще се реши в последния старт за сезона във Валенсия.

Победата е шеста за Довициозо през сезона и беляза най-успешната му кампания в MotoGP. Той се изравни по победи с Маркес, а голямата разлика между двата е по-големият брой подиуми на испанеца – пет срещу само два.

"Беше трудно състезание, естествено мислех, че Хорхе може да спечели, темпото му беше високо в началото. Нямаше и много сцепление, и двамата имахме проблеми с предните гуми, но показахме, че нашият отбор е много силен, а мотоциклетът ни се представи отлично на тази писта", каза след финала италианецът.

Състезанието се проведе на изцяло на мокра писта, което предвещаваше за интересни 20 обиколки. Пилотите на "Хонда" Дани Педроса, потеглил от полпозишън и Марк Маркес, който беше едва седми, се изстреляха, но не можаха да спрат навреме за първия завой. Колоната поведе дебютантът Йоан Зарко, докато Довициозо имаше сериозни проблеми.

С течение на обиколките мотоциклетът на "Дукати" започна да показва големия си потенциал и Лоренсо окупира първото място. Зад него се водеше здрава битка, като Маркес беше пред съперника си за титлата.

Испанецът обаче нямаше нужното темпо, за да държи Довициозо и на два пъти беше изпреварен от италианския пилот, който продължи с много висока скорост да се устремява към първата позиция.

За капак Маркес можеше и да катастрофира, изпускайки контрола над мотоциклета си, но успя да се задържи на трасето.

Лоренсо, който водеше беше казал, че няма да помага на съотборника си в битката за титлата преди последния старт във Валенсия и спази думите си. Испанецът продължи да натиска, но от бокса му отправиха съобщение да избере карта за управление на двигателя №8.

Четири обиколки преди края Лоренсо изпусна мотоциклета си на последния завой и Дови се възползва, изпреварвайки го на старт-финалната права. До края на дистанцията италианецът нямаше проблем да се задържи пред съотборника си и да пресече първи старт-финалната линия.


Лоренсо се класира едва за трети път на подиума през сезона след състезанията в Гран при на Испания на "Херес" и Гран при на Арагон. Сънародникът му Маркес пък не се качи на почетната стълбичка за първи път от пет месеца, когато остана шести на италианската писта "Муджело".

"Задната гума се държеше много добре през цялото състезание, но предната беше нестабилна. Опитвах се да натискам, дори и когато Дови ме изпревари, но след това видях, че сцеплението е малко и няма нужда да упорствам. Все пак второто място е добре за мен в един труден сезон", каза Лоренсо след финала.

Последният старт за сезон 2017 е на пистата "Рикардо Тормо" край Валенсия и ще се проведе на 12 ноември.

Дневник