Дългоочакваният старт на сезона при мъжете в алпийските ски в Зьолден не се състоя. Ден, след като дамите откриха надпреварите на глетчера Ретенбах в австрийския зимен център, мъжете не успяха да проведат състезанието си в гигантския слалом заради лошо време.

В последните години се превърна в традиция стартът при дамите да бъде при хубаво време в събота, а 24 часа по-късно ситуацията да се влошава драстично. Мъглата, която се задържа над Зьолден още от петък и събота се увеличи сериозно през нощта и се разрази буря, след която организаторите сметнаха, че няма как да има състезания.

Официалният сайт на Международната федерация по ски информира, че на моменти ветровете са стигали скорост от 120 км/ч.

"Местните власти, организационния комитет и журито на състезанието се събра тази сутрин в 5.30 ч. местно време, за да инспектира ситуацията на глетчера. Първоначално решихме да отложим решението си за 6.45 ч., но ситуацията не се подобри, а и метеорологичната прогноза показа, че ветровете ще се усилят. Сигурността на състезателите е преди всичко, затова ние решихме да няма старт", обясни рейс директорът на ФИС Маркус Валднер.


Според точка 18.1 от правилника на Световната купа състезанията по откриването не се пренасрочват и така гигантските слаломи през сезон 2017-18 ще са седин по-малко – шест вместо седем.

Следващите стартове при мъжете и дамите са на 11 и 12 ноември, когато са слаломите във финландския курорт Леви.

Това е добра новина за носителя на Големия кристален глобус в алпийските ски Марсел Хиршер. Австриецът счупи глезена си на тренировка на 17 август, след като падна на глетчера Мьолталер. Тогава Хиршер допусна грешка при една от вратите на подредения слалом и беше откаран с хеликоптер в Университетската болница в Залцбург.

Австриецът, който през март навърши 28 години е абсолютен хегемон в алпийските ски от 2012 г. насам. Той спечели шест поредни пъти Големия кристален глобус, а по четири пъти триумфира с малките глобуси в слалома и гигантския слалом. Той обяви, че може да се завърне именно за състезанието в Леви.

Дневник