Антъни Джошуа току що защити титлите си след победата над Карлос Такам, но вече знае плановете си за 2018 г. Световният шампион отказа камерунският боксьор след технически нокаут в 10-ия рунд и запазва поясите си на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова организация (IBO). Промотърът му Еди Хърн обясни пред Sky Sports, че британецът ще направи три двубоя през следващата година.

Дългоочакваният мач между Джошуа и Дионтей Уайлдър почти сигурно ще се състои. Другите съперници на 27-годишният британец също ще са от сериозна класа.

"Дионтей Уайлдър срещу Ей Джей ще се състои. Освен това имаме заявка от Тайсън Фюри, който иска да се завърне на ринга. Ще има и такъв мач. Антъни иска истински битки и аз ще му ги осигуря, обещавам това на феновете", каза Хърн. 

Американецът Уайлдър държи най-ценния пояс в тежка категория – на Световния боксов съвет (WBC). Той трябваше да го защитава срещу кубинеца Луис Ортис, но след положителна допинг проба на претендента срещата пропадна. Сега Уайлдър, който има 38 победи (37 с нокаут) от 38 срещи на професионалния ринг ще се бие с канадеца Бърмейн Стивърн на 4 ноември в Ню Йорк.

"Дионтей, Антъни идва за твоята титла", закани се Хърн.

Почти сигурно третият съперник на Джошуа ще бъде друг световен шампион – Джоузеф Паркър. Новозеландецът държи пояса на Световната боксова организация (WBO) и защити титлата си през септември срещу братовчеда на Тайсън Фюри – Хюи Фюри.

"Дионтей, Джоузеф Паркър и Фюри – това ще са мачовете на Антъни през 2018 г.".

Абсолютен световен шампион след година

Еди Хърн вярва, че клиентът му ще може да обедини всички титли в тежката категория и планът им е реалистичен за 2018 г.


"Трябва да говорим с всички федерации и да видим кои пояси ще защитаваме или не. Антъни не иска да овакантява никоя титла, аз също", каза още Хърн.


През август WBA нареди на Джошуа да започне преговори със задължителния претендент Ортис. Ситуацията с положителната проба на кубинеца обаче най-вероятно ще забави евентуална защита в тази федерация.

Очаква се руснакът Александър Устинов да се изправи срещу Мануел Чар от Германия на 25 ноември, а победителят да ще срещне пуерториканеца Фрес Кенедо в елиминационен мач за претендентското място. Това би трябвало да отложи за известно време ангажимента на Джошуа за задължителна защита на пояса на WBA.

Така Джошуа ще може да стане абсолютен световен шампион още до края на 2018 г. За последно това направи Ленъкс Люис през 1999 г., който обедини титлите на WBC, WBA и IBF.

Владимир Кличко, който държеше четири от поясите никога не обедини всички титли, заради обещанието към майка си да не се бие със своя по-голям брат Виталий, шампион на WBC.

"Знам, че имаше разговори за мачове в САЩ или Нигерия, но ние искаме да продължим да се бием във Великобритания", каза още Хърн.

До момента всички 20 мача на Джошуа бяха проведени на територията на Обединеното кралство. В последните два – с Владимир Кличко на "Уембли" и Такам в Кардиф, се събраха съответно 90 и 80 хиляди зрители.

Смесени реакции след победата

Краят на двубоя между Джошуа и Такам предизвика много коментари заради решението на рефера Фил Едуардс да го прекрати. Феновете се обединиха около мнението, че срещата трябваше да продължи, а специалистите се разделиха.

Бившият шампион Карл Фроч, който работи за Sky Sports, първоначално обясни, че решението е спорно, но после промени мнението си.

"Аз съм боксьор и съм свикнал на варварски завършеци, защото съм гледал Майк Тайсън. И тук бих искал да видя нещо такова, но просто съдията прецени да запази Карлос. Поздравления за него, защото показа, че е много издръжлив след толкова малко дни за подготовка. За Антъни нямам какво да кажа – той върви уверено по пътя си и побеждава всеки. Блестящ е", каза Фроч, който държеше всички титли в суперсредна категория години наред.

Джошуа побърза да обясни, че също не е доволен от решението на съдията, но не може да контролира подобни неща.

"До спирането боят беше добър, Такам заслужи моето уважение за начина, по който се представи. Аз обаче нямам контрол над съдиите, моята работа е да се бия", каза Джошуа.

Двама от боксьорите, които са потенциални съперници на британеца бързо коментираха победата му над Такам. Паркър се подигра на Джошуа, наричайки го средняк.

"Колкото повече го гледам, толкова повече си казвам: "Мамка му, ако се бия с него, ще го нокаутирам", заяви Паркър пред New Zealand Herald. "Изглеждаше сякаш Джошуа имаше проблем да го нокаутира. Когато аз се бих с Такам, след това Джошуа каза, че щял да го нокаутира. Но не успя и мисля, че спряха боя прекалено рано. Той е добър - голям е, силен е, учи се в движение, но мисля, че всъщност е просто средняк. Като робот е. Правите му удари бяха много бавни. Не се движеше достатъчно", каза новозеландецът.


Паркър, който е само на 25 години има 24 победи от 24 мача, от които 18 са с нокаут.

Уайлдър коментира от по телефона от САЩ пред FightHype и обясни, че в пореден мач вижда проблемите на Джошуа и знае как да ги използва.

"Виждам доста неща, които мога да използвам, когато се срещнем. Още след мача с Кличко казах, че той има проблеми с издръжливостта и това се потвърди. Ако бях на негово място щях да уволня треньора си по физическа подготовка. Джошуа прави толкова много неща по грешен начин", каза шампионът на WBC.

Според американеца мускулите на Джошуа са излишни и освен, че го правят изключително тежък, намаляват неговата подвижност и го карат да се измаря прекалено бързо.

Дневник