Каролин Вознячки спечели за пръв път финалния турнир на Женската тенис асоциация (WTA). 27-годишната датчанка победи Винъс Уилямс с 6:4, 6:4 във финала в Сингапур и завоюва най-големия трофей в кариерата си.

Вознячки записа първи успех над 37-годишната американка, срещу която имаше седем загуби в седем мача. Уилямс остана без трофей в най-силния си сезон от девет години насам. По-рано през 2017 г. носителката на седем титли от Големия шлем загуби финалите на Australian Open и "Уимбълдън".

Благодарение на първата си победа над Уилямс Вознячки ще завърши сезона под №4 в световната ранглиста. Това е най-доброто й класиране от 2011 г., когато беше на върха в женския тенис. Уилямс ще финишира пета, което е най-предната й позиция от 2010 г.


Финалът в Сингапур предложи много емоции и обрати. Вознячки взимаше предимство в резултата през цялата среща. Уилямс обаче показа страхотна борбеност и поддържаше интригата до самия край.

Вознячки започна отлично, проби още в първото подаване на съперничката и поведе с 2:0. Уилямс веднага изравни, но отново се пропука на свой сервис и изостана с 2:4. Този път датчанката затвърди предимството си за 5:2. Американката не се предаде и отново успя да навакса пробива пасив, за да намали до 4:5. В следващия гейм обаче се стигна до нов пробив, който сложи край на първия сет.


Вознячки се възползва от инерцията и спечели първите пет гейма на втората част, след като реализира пробиви във втория и четвъртия. Затварянето на мача обаче се оказа много трудна задача за датчанката.

Уилямс отговори със серия от четири последователни гейма в своя полза, като навакса и двата пробива изоставане. При 4:5 тя сервираше за изравняване на резултата. Както и в първия сет обаче, озовала се в подобна ситуация, американката не издържа на напрежението. Вознячки проби и сложи точка на спора след 90 минути игра.

Дневник