След 13 поредни победи като гост "Реал" (Мадрид) допусна шокираща загуба при визитата си на "Жирона". В първия мач между двата тима в историята каталунците поднесоха голямата изненада на 10-ия кръг и с 2:1 спряха мадридчани.

Успехът е едва трети за хората на Пабло Мачин през кампанията, но е още по-ценен, след като "Жирона" успя да обърне шампионите.

В предишните дни провеждането на двубоя беше поставено под въпрос заради обявената независимост на Каталуня. Все пак президентът на клуба Делфи Хели и кметът Марта Мадреняс увериха, че проблеми няма да има.

Срещата на стадион "Монтиливи" започна с натиск на гостите, които действаха с голямо самочувствие. "Реал" откри резултата още в 11-ата минута благодарение на Иско. Кристиано Роналдо напредна отляво и шутира много силно, вратарят Боно не можа да избие по най-добрия начин и Иско реализира.

До края на първата част домакините не успяха да отговорят по никакъв начин. Те отправиха шест удара, но нито един не беше в очертанията на вратата на резервата Кико Касия, който получи шанс за изява. "Реал" пропусна няколко добри шанса да удвои аванса си, главно чрез Роналдо.

След подновяването на играта каталунците бяха много по-агресивни и взеха инициативата в свои ръце. В рамките на 4 минути между 54-ата и 58-ата те успяха да осъществят пълен обрат.

Първо Порту опита пробив през центъра, след рикошет топката попадна в Кристиан Стуани и уругваецът с техничен шут я прати в мрежата зад Касия.

Съставът на "Жирона" се възползва от шокиращия развой на мача и бързо вкара втори гол. След продължително разбъркване Пабло Мафео опита да шутира към вратата, но вместо това се получи пас към Порту, който изведе домакините напред.

Последваха силни минути за "Реал", Зинедин Зидан пусна на терена Лукас Васкес и Марко Асенсио в търсене поне на изравняването, но защитата на "Жирона" действаше впечатляващо.

Младият Мафео беше сред най-добрите за каталунците и направи много силен мач. Преотстъпеният от "Манчестър сити" защитник обезличи Кристиано Роналдо и не даде на звездата на "Реал" да направи нищо.

Мадридчани завършиха с 62% притежание на топката, 15 удара и общо шест точни, но въпреки това не успяха да избегнат втората си загуба за сезона. След 10 кръга "Реал" изостава с осем точки от лидера в класирането "Барселона".

"Жирона" за пореден път заслужи добри думи, след като и в домакинството си на "Барселона" по-рано през сезона оказа сериозен отпор на другия испански гранд.

Дневник