Роджър Федерер спечели осма титла в родния си град Базел след страхотен обрат срещу Хуан Мартин дел Потро. 36-годишният швейцарец се наложи с 6:7 (5), 6:4, 6:3 в зрелищен финал, който продължи два часа и 32 минути.

Федерер спечели 95-ата титла в кариерата си и седма от осем финала през 2017 г. Маестрото излезе начело по брой трофеи през този сезон, като изпревари с един големия си съперник Рафаел Надал.

Любимецът на домакините записа 18-а победа от 24 мача с Дел Потро, който остава с една титла през тази година и с две от Базел (2012 и 2013 г.).

Двамата сервираха много далеч от обичайното си ниво в днешния мач и това доведе до много възможности за пробив. Само в първия сет бяха 12 - осем в подаването на аржентинеца и четири при сервис на швейцареца.

Федерер беше по-агресивният играч и държеше инициативата, но на моменти играеше много нервно. Той два пъти взимаше пробив аванс, но ги пропиля. Вторият път дойде при 5:4, когато швейцарецът сервираше за спечелването на първата част.

В тайбрека Федерер отново пръв взе предимство. Той поведе с 3:0, но след това изпадна в дупка и загуби шест последователни точки. След това швейцарецът отрази два сетбола при сервис на съперника, но при третия си шанс да приключи сета Дел Потро успя.

В началото на втората част аржентинецът имаше шанс да поведе с пробив, но Федерер се спаси. Ситуацията се повтори в петия гейм, но рекордьорът по титли от Големия шлем отново се измъкна.

В деветия гейм Дел Потро трябваше да сервира за оставане в сета при 4:5 и се пропука. Федерер поведе с 40:15 и реализира втория си сетбол, за да прави мача в трети сет.

Решаващата част стартира перфектно за Дел Потро, който проби още в първия гейм. Федерер обаче веднага върна пробива и това се оказа повратен момент в мача.

Швейцарецът заигра много уверено и спокойно и до края не даде никакви шансове на съперника. Маестрото спечели четири поредни гейма, за да поведе с 4:1 и до края не изпусна аванса си.

Дневник