Люис Хамилтън е световен шампион във Формула 1 за четвърти път. Британецът си върна короната, след като преди година остана втори, но през сезон 2017 беше с класа над всички останали. Пилотът на "Мерцедес" завърши едва девети, но благодарение на четвъртата позиция на Себастиан Фетел е недостижим.

Два кръга преди края на сезона Хамилтън има точки 333 точки, а съперникът му е с 277. Двамата се докоснаха в първата обиколка и потънаха в колоната, като за момент дори бяха на последните две места, но след това с много силно каране до финала влязоха в точките.

Преди състезанието британецът се нуждаеше просто от пето място, дори и Фетел да успее да спечели, но битката за титлата се реши по-драматично от очакванията.


Състезанието на пистата "Ерманос Родригес" спечели Макс Верстапен, който поведе в първата обиколка и не изпусна водачеството до самия край.

"Дадох всичко от себе си на старта, но не знам какво стана в третия завой. Въпреки това беше вълнуващо състезание. Благодаря на моето семейство, благодаря и на екипа, всички в "Мерцедес" бяха блестящи през всички тези години", каза Хамилтън.

Той вече има четири титли и се изравни по този показател със Себастиан Фетел и Ален Прост. Британецът има една титла с "Макларън" от 2008 г. и вече три с "Мерцедес" – 2014, 2015 и 2017 г. Той вече е пред легендарния сър Джеки Стюърт, който има три титли.

Единствените двама, които са печелили повече са Хуан Мануел Фанджо с пет и легендарният Михаел Шумахер със седем.

Британецът "открадна" шоуто от Верстапен, който записа впечатляващ успех. Пилотът на "Ред Бул" взе втора победа през сезона.

Зад него на подиума се наредиха финландците Валтери Ботас и Кими Райконен.

"Колата ми беше безгрешна в цялото състезание. Екипът свърши прекрасна работа, всичко беше прекрасно за нас", каза Верстапен.

Още преди началото на състезанието Даниел Рикардо имаше проблеми. Автралиецът, който се класира седми в квалификацията стартира едва 16-и, защото двигателят и елементи по задвижващата му система бяха сменени.

Същите проблеми имаше и Брендън Хартли с "Торо Росо", който започна 17-и.

Началото на състезанието се оказа много драматично заради лош старт от страна на Фетел. Съперниците му Верстапен и Хамилтън реагираха по-добре след изгасването на светлините и в първите няколко завоя холандецът беше гума до гума с пилота на "Ферари". След агресивни и амбициозни маневри на Верстапен автомобилите им се докоснаха и отчупиха част от предното крило.

Секунди по-късно ситуацията се повтори и между Фетел и Хамилтън, и нов контакт доведе до по-сериозни поражения. Германецът беше с повредено крило, а лидерът в световния шампионат със спукана задна дясна гума.

Двамата влязоха в бокса, а след връщането си на трасето бяха 19-и и 20-и с най-твърдите гуми от типа софт.

Междувременно в челото на колоната Верстапен правеше поредица от най-бързи обиколки и без проблеми водеше пред Валтери Ботас и Естебан Окон.

Рикардо си проби път до седмата позиция и се движеше добре, но в седмата обиколка беше принуден да спре заради технически проблем.

В битката между претендентите за титлата Хамилтън имаше по-сериозни проблеми и не успя да изпревари нито един болид. Звездата на "Мерцедес" се движеше последен зад Карлос Сайнц с "Рено", докато Фетел си пробиваше път напред в колоната.

В 22-ата обиколка лидерът Верстапен застигна Хамилтън и без проблем го затвори с един тур. Едва в 28-ата обиколка Хамилтън успя да мине пред Сайнц.

Фетел продължи да си пробива път в колоната, успя да стигне до осмото място и имайки чиста писта пред себе си записа най-бързата обиколка в състезанието, при това с най-твърдите гуми.

Точно в този момент двигателят на Хартли гръмна и доведе до виртуална кола за сигурност, и влизане в бокса на почти всички. Хамилтън сложи средно твърдите гуми суперсофт, а Фетел избра по-агресивна стратегия с ултрасофт.

Тя позволи на германеца да се изкачи до четвърто място само 11 тура преди края на състезанието, но беше на повече от 20 секунди зад съотборника си Райконен.

В същото време Хамилтън стигна до до зоната на точките и вече беше спокоен, че си гарантира титлата. В последните обиколки той направи страхотна битка с Фернандо Алонсо, изкачвайки се до деветата позиция.

Британецът записа девет победи засега през сезона и затвърди доминацията на "Мерцедес" в последните години. Неизменно в последните четири сезона германският производител печели титлата при пилотите и при конструкторите.

До края на сезона остават два старта – на 12 ноември колоната ще бъде в Бразилия на пистата "Интерлагос", а на 26 ноември е финалът в Абу Даби на "Яс Марина".

Дневник