Петър Хубчев ще остане селекционер на националния отбор по футбол. 53-годишният треньор ще подпише нов договор до 2020 г., обяви вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков пред "Нова телевизия".

По думите на Лечков предстои единствено да бъдат уточнени "дребни детайли" в новия контракт на Хубчев.

Бившият защитник застана начело на националния отбор преди 13 месеца, след като предшественикът му Ивайло Петев прие оферта да стане треньор на хърватския шампион "Динамо" (Загреб).

Хубчев пое на пожар тима след измъчената домакинска победа срещу Люксембург (4:3) в първия мач от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. Той започна с две тежки загуби в рамките на три дни - срещу Франция (1:4) и Швеция (0:3), но след това успя да стабилизира отбора.

България спечели престижни победи срещу Холандия (2:0) и Швеция (3:2). Те върнаха надеждите, че националите могат да се преборят за участие на бараж. Шансовете обаче бързо се изпариха след поражения от Холандия (1:3) и Франция (0:1). В последния си мач от квалификациите българският отбор не успя да победи Люксембург за пръв път в своята история.

След завръщането от Люксембург Лечков обяви, че "на всяка цена" отборът трябва да се класира за европейското първенство през 2020 г. "Има подобрение в организацията на играта, в желанието, което показват играчите. Може да се надгражда", каза тогава вицепрезидентът на БФС. 

Дневник