Тайсън Фюри иска да се върне на професионалния ринг по подобие на великия Мохамед Али. Британецът обяви, че черпи вдъхновение от Али, който беше изхвърлен от бокса в средата на 60-те години на 20 век заради отказа си да се включи в армията на САЩ за Войната във Виетнам, и прекара близо четири години в затвора. Легендарният боксьор се завърна на ринга и спечели обратно световните си титли през 1974 г.

Мачът между Али и Джордж Форман в Киншаса, известен като "Грохотът в джунглата", беше споменат от Фюри, който обясни, че ще се завърне по същия победоносен начин. Преди дни промотърът на световния шампион Антъни Джошуа Еди Хърн обяви, че мач между двамата британци ще има до края на 2018 г.

"Старият шампион се завръща да се бие с мъжа, за когото всички казват, че ще ме нокаутира. Също като Али срещу Форман – стилният срещу мумията, всички знаем как завърши този мач. Знам, че всички ме освиркват, но аз не се плаша от малко мускули. Имам манталитет на победител и мъж, който никога не е губил мач. Истински шампион, който се връща, за да се качи пак на трона", написа Фюри в Инстаграм.

Фюри спечели титлите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Международната боксова организация (IBO) и Световната боксова организация (WBO) на 28 ноември 2015 г., когато шокира Владимир Кличко. Британецът нанесе първа загуба на украинеца след 11 години, но от тогава не се е бил.

На два пъти беше насрочван реванш между двамата, а през юни 2016 г. Фюри призна, че е взимал редовно кокаин, за да се бори с депресията.

Боксьорът е със спрени права от 15 месеца, като чака да бъде насрочена дата за изслушване пред Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD). Решение се чакаше през май, но то беше отложено и се очаква да бъде насрочена нова дата до края на годината. Фюри, който е на 29 години, се закани да съди UKAD за тези действия.

"Това е моята ера и аз трябва да унищожа Джошуа и Уайлдър. Връщам се с тази мисия. Ще има един победител и това са феновете. Нека да направим тежката категория велика отново", каза Фюри.

Той обяви Джошуа и Дионтей Уайлдър като неговите най-сериозни съперници. Джошуа държи поясите в три от категориите – WBA, IBF и IBO, а американецът Уайлдър най-ценната титла – на Световния боксов съвет (WBC). Фюри определи носителят на петия пояс – WBO Джоузеф Паркър като "младо момче, което трябва да натрупа опит".

"Желая успех на всички и нека най-добрият победи. През 2018 и 2019 г. светът ще види най-добрите битки и най-великият шампион отново на върха", завърши Фюри, който няма загуба на професионалния ринг (25 победи, от които 18 с нокаут).

Dnevnik.bg