Международният олимпийски комитет (МОК) планира да въведе електронните спортове като част от програмата на бъдещите игри. Това беше обсъдено наскоро, но ще влезе официално в дневния ред по време на срещата на ръководните фактори на МОК в Лозана. Ще бъдат обсъдени критериите, според които електронните спортове могат да станат част от олимпийското движение.

Домакинът на игрите през 2024 г. Париж вече изрази готовност да включи тази новост в програмата. "Това може да увеличи аудиторията в пъти, но не трябва да нарушава по никакъв начин олимпийските ценности", коментираха от организационния комитет на Париж 2024.

Електронните спортове набират все по-голяма популярност, а с това се увеличават и предизвикателствата пред тях. Те вече носят всички характеристики на традиционния спорт - професионални играчи, големи наградни фондове, много почитатели.

 Дори ще бъдат включени в официалната програма на Азиатските игри през 2022 г. в Китай.

Според МОК електронните спортове са много популярни, особено сред младото поколение, и по този начин могат да привлекат много голяма аудитория в близките години. Олимпийският комитет обаче обясни, че е нужно наличието на специален орган, който да гарантира запазването на целостта на олимпийското движение, спазването на правилата за антидопинг, опасностите от залози и манипулиране на резултати.

Наскоро президентът на МОК Томас Бах обясни, че според него видеоигрите са свързани единствено с "убийства, насилие и експлозии". В съобщение на Олимпийския комитет обаче се казва, че "конкурентните спортове могат да се разглеждат като спортна дейност и участниците в тях се подготвят и тренират с интензитет, подобен на участниците в традиционните спортове".

Програмата за олимпийските игри в Париж ще започне да се оформя през 2019 г., а окончателният списък на спортове, които ще бъдат добавени, ще бъде обявен едва след игрите в Токио през 2020 г.

Дневник