Звездата в алпийските ски Боде Милър прекратява кариерата си. Американецът обяви, че повече няма да участва в състезания в Световната купа, съобщава сайтът на международната федерация по ски.

"Приключих. Имах дълга кариера като състезател, но вече не усещам жажда да карам", каза Милър.

В интервю 40-годишният американец обясни, че не е прекратил по-рано кариерата си, защото е искал да допринесе за развитието на ските. Другият му стремеж е бил да помогне да се направят промени във федерацията.

Милър е олимпийски шампион от Ванкувър 2010, като има още три сребърни и два бронзови медала от олимпийски игри. Освен това има четири златни отличия от световни първенства.

Той е двукратен шампион в Световната купа (2005 и 2008 г.), а с 33-те си победи в състезания от Световната купа се нарежда на осмото място в ранглистата. Той е сред малкото състезатели, спечелили стартове във всички дисциплини - спускане (8), супергигантски слалом (5), алпийска комбинация (6), гигантски слалом (9) и слалом (5).

Американецът има общо 438 старта в Световната купа и по този показател се нарежда втори в историята след Бени Райх (441).

Милър обяви, че ще работи като телевизионен анализатор за NBC по време на зимните олимпийски игри в Пьончан през февруари 2018 година.

Dnevnik.bg