България ще спечели едно отличие от зимните олимпийски игри в Пьончан 2018, а Германия ще завърши на първо място в класирането на медали. Това показва виртуалният калкулатор на авторитетната компания за анализ на данни "Грейсноут".

Проучването, което се базира на резултати и моментна форма на състезателите, е изготвено по повод отбелязването на последните сто дни до зимните олимпийски игри. Един от проблемите при изследването е неяснотата около участието на Русия в Пьончан. Авторът на изследването Саймън Глийв е приел, че руският отбор ще бъде в пълен състав.

Прогнозите сочат, че общо 30 страни ще спечелят медал. България ще си тръгне с едно бронзово отличие и ще раздели 27-ата позиция в крайното класиране с Беларус, Украйна и Нова Зеландия. 

Най-големите български надежди за медал са свързани със сноубордиста Радослав Янков. Той спечели Световната купа в алпийските дисциплини през 2016 г., а миналия сезон зае второ място в генералното класиране и взе малкия кристален глобус в паралелния гигантски слалом.

България не е печелила медал от зимна олимпиада от Торино 2006, когато Евгения Раданова завоюва бронз в шорттрека. Общият брой български отличия от зимни игри е шест, три от които дойдоха в Солт Лейк Сити през 2002 г.

През 2016 г., когато оставаха сто дни до летните олимпийски игри в Рио де Женейро, "Грейсноут" прогнозира, че България ще спечели три медала - един сребърен и два бронзови.

Впоследствие се случи точно това, след като Мирела Демирева завърши втора в скока на височина, а състезателката по борба Елица Янкова и ансамбълът по художествена гимнастика си тръгнаха с бронз.

Прогнозите преди Пьончан 2018 сочат, че Германия ще завоюва 14 златни, 12 сребърни и девет бронзови медала.

Второто място е отредено за Норвегия с 12 първи, десет втори и десет трети места. Челната тройка се допълва от САЩ с десет олимпийски титли и общо 29 медала.

Според изследването на "Грейсноут" Франция ще завърши четвърта с девет златни медала, следвана от Австрия и домакините от Южна Корея с по седем, Холандия, Русия и Китай с по шест и Канада с пет.


Според виртуалния калкулатор най-успешният спортист в Пьончан ще е германската биатлонистка Лаура Далмайер с пет златни медала - в преследването на 10 км, масовия старт на 12.5 км, индивидуалното на 15 км, дамската щафета на 4х6 км и смесената щафета.

На хегемона в мъжкия биталон Мартен Фуркад са отредени четири олимпийски титли. С по три златни медала се очаква да си тръгнат най-силният състезател в алпийските ски - австриецът Марсел Хиршер, и норвежката звезда в ски бягането Мартин Йонсруд Сундби.

Дневник