Григор Димитров започна с победа участието си на турнира "Мастърс 1000" в Париж след 6:4, 6:4 над представителя на домакините Ришар Гаске. Световният №8 беше стабилен, допусна много малко колебанията в играта си и след 1.24 часа се класира за третия кръг.

Димитров записа седем аса и допусна само две двойни грешки, по една във всеки сет. Осмият в световната ранглиста беше много стабилен на своя първи сервис и изпусна само четири точки при разиграванията.

Българинът впечатли с движението си по корта и беше много разнообразен, с което изненада Гаске. Той често сменяше с темпото, умело използваше слайс удара си и във важните моменти разчиташе на силния си форхенд.

Това беше осми мач между двамата като доскоро Гаске минаваше за един от най-неудобните съперници за Димитров. Французинът води с пет на три победи, но българинът взе последните три двубоя помежду им. Преди успеха в AccorHotels Arena Димитров победи Гаске в турнира "Мастърс 1000" в Шанхай през 2016 г. и на Australian Open в началото на този сезон.

В следващия кръг българинът ще се изправи срещу американеца Джон Иснър. Той се справи в три сета с Диего Шварцман 7:6 (2), 6:7 (11), 6:3 за 2.38 часа. Иснър записа впечатляващите 29 аса в мача си с аржентинеца.

В първата част Димитров демонстрира много стабилна игра и не даде на своя съперник да се разгърне. Българинът разчиташе на силния си сервис и доброто си движение по корта.

Той загуби само четири точки на сервиса си (две на първи и две на втори) от общо 24 разиграни. Димитров реализира пет аса и буквално не даваше шансове на Гаске, който макар че имаше сериозна подкрепа от трибуните не показа нищо.

Димитров реализира пробив в последния възможен момент, при 5:4 в своя полза, с което затвори и сета за 35 минути.

Във втория сет Гаске започна да рискува малко повече и постигна няколко впечатляващи точки. И двамата тенисисти бяха уверени в сервис геймовете си, а за радост на публиката в залата французинът оказваше по-сериозен отпор.

При 3:2 в своя полза, българинът на четири пъти стигна до точки за пробив. Той направи няколко страхотни удара и излизания при мрежата, Гаске два пъти сгреши от любимия си бекхенд, но след 11 минути и 34 секунди успя да спечели подаването си.

Димитров срещаше значително по-малко трудности в своите подавания, докато Гаске се поддаваше на напрежението и по-често грешеше. В осмия гейм Димитров бързо поведе с 30:0, но Гаске все пак взе подаването си.

Както и в първия сет се стигна до 5:4 за Димитров, а след това той бързо поведе с 40:0, стигайки до три поредни мачбола. Гаске успя да отговори с две поредни точки, но след нова своя грешка трябваше да се предаде пред българина.

Срещу Иснър Димитров ще направи опит за първи път да прескочи третия кръг на турнира в Париж. До момента той има четири поредни отпадания на тази фаза.

През 2016 г. българинът загуби от Новак Джокович, през 2015 г. от Давид Ферер, а преди това последователно от Анди Мъри и Хуан Мартин дел Потро. При първото си участие в зала "Берси" през 2012 г., Димитров започна от квалификациите и стигна до втори кръг, губейки от Хуан Монако.

Дневник