Бившият директор на "Бенетон", "Ферари" и "Мерцедес" и настоящ технически шеф на Формула 1 Рос Браун смята, че световният шампион Люис Хамилтън може да бъде считан за един от най-великите пилоти в историята. Британецът, който спечели четвърта титла в неделното състезание за Гран при на Мексико постоянно е сравняван с Михаел Шумахер, а Браун е на мнение, че приликите между двамата са много.

Браун беше неизменно до Шумахер в продължение на 19 години. Двамата работеха без прекъсване от 1991 до 2006 г., а след това и при завръщането на седемкратния шампион в "Мерцедес" от 2010 до 2012 г. Британският технически директор имаше участие при всички титли на германеца с отборите на "Бенетон" и "Ферари". Според него всички рекорди, които Шумахер записа сега са в полезрението на Хамилтън.

"Когато Михаел записа всички тези успехи, аз не мислех, че някой ще може да ги подобри. Но виждайки как се представя Люис в момента, вече съм на мнение, че има", каза Браун пред Sky Sports.

Той беше един от хората, които имаха ключова роля Хамилтън да премине в "Мерцедес" в началото на 2013 г. Браун и пилотът работиха заедно само година, но техническият директор постави основата на шампионския болид на германската марка, която доминира неизменно в последните четири сезона.

През сезон 2017 Хамилтън успя да подобри два от рекордите на Шумахер – стартовете му от първа редица, както и спечелените квалификации. Германецът обаче е №1 в двете най-ценни класации – спечелените победи (91) и спечелените титли (7).

"Със сигурност трябва да причислим Люис към един от великите, защото той постигна много неща. Вярвам, че може и повече, може да се изравни с Шумахер, виждаме че има глад за още победи", каза още Браун.

Британецът обаче смята, че в бъдеще конкуренцията за титлите във Формула 1 ще бъде още по-жестока, най-вече заради съзряването на Макс Верстапен. Холандецът е само на 20 години, а през този сезон взе две победи.

"Макс ми прилича много на Михаел, когато беше млад. Млад е, агресивен и е надарен по природа с много скорост. В бъдеще той ще бъде един от пилотите, които ще се борят за титлите", добави Браун.

Дневник