Лудогорец" беше много близо до трета поредна в Лига Европа и осигуряване на класиране за директните елиминации в турнира, но допусна късен гол срещу "Брага". Българският шампион водеше на португалския тим с 1:0, но седем минути преди края "Брага" стигна до точката. Равенството в Разград запази интригата в група С.

С осем точки "Лудогорец" остава водач, а "Брага" е с една по-малко. В битката се намесва "Хофенхайм", който победи "Истанбул ББ" с 1:0 като гост и вече има шест точки.

Българският шампион направи много силно първо полувреме, но след почивката вече не доминираше. Въпреки, че отбеляза гол чрез Марселиньо през втората част, тимът от Разград допусна сериозни колебания и можеше дори да загуби.

Димитър Димитров направи само една промяна от състава, който победи "Брага" в Португалия преди две седмици. Треньорът се върна към схема с четирима бранители, а Мисиджан замени Рафаел Форстер.

"Лудогорец подходи много внимателно и показа, че е подготвен отлично да спре португалския си съперник. Разградчани владееха повече топката, но освен това впечатлиха с много бързото си преливане в атака.

На три пъти футболистите на Димитър Димитров се озоваваха на голова възможност след ситуации на бързи контраатаки.

Още в третата минута Върджил Мисиджан изскочи сам срещу вратаря на "Брага", но се засуети и не успя да вкара. Шест минути по-късно ситуацията за разградчани се оказа още по-добра, след като холандецът намери Вандерсон на левия фланг.

Вандерсон напредна, но опитът му да намери непокрития Лукоки с пас с външен фалц се оказа неуспешен.

Разградчани действаха с по-голяма свежест и предугаждаха всяка ситуацията. Защитата беше добре организирана, като Козмин Моци и Игор Пластун показаха завиден синхрон.

В 24-ата минута гол на Джоди Лукоки беше отменен заради засада. Сингалът на рефера Безбородов дойде доста преди изстреля на крилото на разградчани.

За първата част "Брага" не успя да отправи нито един удар, точен или неточен. Португалският тим прие играта изцяло в своята половина, като освен добрите ситуации за гол, "Лудогорец" успя да изпълни и шест корнера.

След като 45 минути не успя да направи нищо пред вратата на Хорхе Броун, "Брага" се нуждаеше от 40 секунди след подновяването на играта, за да стигне до опасност.

Футболистите на "Лудогорец" подходиха разконцентрирано и допуснаха Шадаш да се разходи необезпокояван до границата на наказателното поле, където Моци го фаулира. За щастие на българския шампион Данило стреля неточно от отсъдения свободен удар.

Португалците започнаха да играят по-директно и разликата веднага се усети. По-малко от минута след изстрела на Данило, Шадаш принуди Броун да прави спасяне, което беше и първият точен удар за "Брага".

Футболистите на "Брага" продължиха да бъдат много агресивни и през втората част, но основната разлика беше, че не позволяваха на "Лудогорец" лесно да достига до опасности.

Пресата на португалците започваше доста по-рано, още около централната линия и това затрудни "Лудогорец", като се наложи Марселньо да се връща доста назад и да организира играта. Едва в 65-ата минута разградчани стигнаха до първи точен удар за втората част, но шутът на Натанаел с десния крак не затрудни Матеуш.

В 68-ата минута "Лудогорец" нанесе своя решителен удар. Големият брой корнери най-накрая даде резултат, след като Вандерсон се оказа непокрит. Неговият удар беше отразен от Матеуш, но при добавката Марселиньо нямаше проблем да вкара в опразнената врата.

Капитанът на "Лудогорец" ознаменува своя 50-и мач в евротурнирите, като отбеляза деветото си попадение в Шампионската лига или Лига Европа.

Както и в първия мач в Португалия, Димитър Димитров заздрави средната линия, пускайки от резервната скамейка Светослав Дяков. Халфът се появи на терена, заменяйки Марселиньо малко след гола му.

Българският шампион обаче сякаш се прибра прекалено рано в собствената си половина и прикани "Брага" да атакува. Португалските футболисти усетиха прилив на енергия и започнаха да сипят едно след друго центрирания пред Хорхе Броун.

Вратарят на "Лудогорец" се справяше, но съотборниците му не успяваха да задържат топката, а даже напротив – даваха я прекалено лесно на гостите.

Седем минути преди края на редовното време защитата сгреши за първи път и "Брага" изравни. Франсерджо беше забравен в наказателното поле и засече центриране на Джеферсон от левия фланг – 1:1.

Централните защитници Моци и Пластун се бяха фокусирали върху Хасан и Орта, докато Натанаел не се ориентира и остави голмайстора непокрит на пет метра от вратата.

Заключителните минути бяха за гостите, които опитаха всичко, за да стигнат до победата. Хорхе Броун имаше повече работа, но защитата на разградчани все пак издържа.

В следващия си мач на 23 ноември "Лудогорец" приема "Истанбул".

"Лудогорец": Броун; Сисиньо, Пластун, Моци, Натанаел; Горалски; Лукоки, Марселиньо (к), Анисе, Вандерсон (86' Терзиев); Мисиджан (89' Кампаняро)
Треньор: Димитър Димитров

"Брага": Матеуш; Гояно, Ферейра, да Силва, Джеферсон; Ешгайо, Данило (78' Хасан), Вукчевич; Шадаш (58’ Р. Орта), Диаш Фернандеш, Соуса (66' Франсерджо).

Дневник