Григор Димитров отпадна от турнира от сериите "Мастърс 1000" в Париж след драматичен мач срещу Джон Иснър. Българският тенисист направи нов силен мач и въпреки, че изоставаше с един сет, срещу високия 2.08 метра американец, не се предаде. След 6:7 (10), 7:5, 6:7 (3) той се предаде пред 14-ия в световната ранглиста и не успя да се класира сред осемте най-добри в надпреварата.

Димитров водеше с 5:2 в решителния трети сет, но една двойна грешка го пречупи и доведе до тайбрек. След 2.48 часа той напусна турнира.

Срещата се превърна в надстрелване заради бомбения сервис на Иснър. В първия сет той реализира 12 аса, а българинът нямаше отговор. В следващите две части преимуществото му не беше толкова голямо, но във важните моменти американецът винаги се опираше на сигурния си начален удар. Той завърши мача с 25 аса, а Димитров реализира 14 директни точки от начален удар. 

На четвъртфиналите победителят ще се срещне с Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът се справи лесно с Робин Хаазе от Холандия 7:5, 6:4 за един час и 34 минути. Кулата от Тандил се надява да стигне до полуфинал, за да си гарантира участие на финалния "Мастърс" в Лондон от 12 до 19 ноември.

Това беше трети мач в съперничеството между Димитров и Иснър, като и трите са на турнири от серията "Мастърс 1000". До момента двамата имаха по една победа, американецът спечели през 2015 г. във втория кръг в Маями, а Димитров го надви през тази година на полуфинал в Синсинати. Впоследствие българинът спечели и титлата.

Срещата започна без големи грешки и на двамата, а Димитров стигна до точка за пробив за първи път в седмия гейм. Димитров влезе уверено в гейма, реализира хубав ретур уинър, а при 30:30 размина америкеца с хубав минаващ удар по късия диагонал.

Въпреки, че се стигна до втори сервис Иснър не се притесни и го изпълни със 185 км/ч, топката отскочи много високо и изненада Димитров, а след това американецът взе подаването си.

Българинът нямаше особени проблеми при сервис геймовете си, докато Иснър започва да изпитва леки колебания. Въпреки силните си сервиси американецът по-често губеше точки и на няколко пъти се стигна до маратонски разигравания.

След 12 гейма без грешка се стигна до тайбрек, който започна по-добре за американеца. Той направи минипробив при 3:3 и след два бомбени сервиса стигна до три сетбола – 6:3. Димитров показа характер и се върна, стигайки на свой ред до сетбол при 8:7 и 10:9.

Въпреки това накрая двойна грешка реши сета в най-лошия момент. Димитров изоставаше с 10:11, не можа да вкара сервисите си и след точно един час даде първия сет на сметката на Иснър.

Димитров зарадва публиката с някои страхотни изпълнения.
В първата част Димитров изгуби само три точки в разиграванията на първия си сервис (30 от 33), но беше значително по-колеблив, когато се стигаше до второто му подаване (5 от 12).


Ключов се оказа и броят на двойните грешки, който беше две срещу нула за Иснър в първия сет.

Българинът започна уверено втория сет, спечели подаването си, а във втория гейм на два пъти стигна до точки за пробив, но не успя да ги оползотвори.

За разлика от двубоя с Гаске във втория кръг, този път липсваше емоция, не само заради липсата на французин на корта, но и заради стила на Иснър. Американецът почти роботизирано разчиташе само на силния си сервис и в много редките случаи, когато се стигаше до дълги разигравания нямаше успех.

Димитров нямаше сериозни затруднения при подаването си, макар че първият му сервис не влизаше. За сметка на това българинът успя да стабилизира процентите при втория си сервис и рядко губеше точки.

При 5:4 в своя полза Димитров имаше нови възможности да постави под напрежение американския си съперник, но Иснър доказа, че в завързаните моменти се справя добре и не трепна.

Последваха два гейма за 6:5 в полза на българина, преди да се стигне до драматичния 12-и гейм. Иснър започна колебливо и на два пъти даде гейм бол на българина. В първия случай американецът се измъкна след надлъгване при мрежата, но след това направи двойна грешка и сетовете бяха изравнени.

Статистиката на двамата във втория сет беше доста по-изравнена. Асовете на американеца секнаха и той реализира само три, срещу 12 в първия сет. За сметка на това и двойните грешки на Иснър бяха три.

Спечеленият сет промени изцяло настроението на Григор Димитров, който вече водещият тенисист в мача. Българинът печелеше безпроблемно подаването си, а стигаше до точки за пробив във всеки един от първите три сервис гейма на Иснър.

При 1:0 и 2:1 американецът се измъкна, но в шестия гейм прошка нямаше. След няколко много тежки разигравания Димитров проби подаването на Иснър, завършвайки с короннония си бекхенд.

За да бъде драмата пълна Димитров реализира двойна грешка в много важен момент. Той сервираше за мача при 5:3, но загуби подаването си и върна интригата. Американецът увеличи серията си на поредни геймове на три и изравни резултата при 5:5.

След два гейма без нови драматични моменти се стигна до 6:6 и втори тайбрек, който реши мача. Иснър записа ранен минипробив след продължително разиграване и мощен форхенд в ъгъла на корта. Димитров обаче върна минипробива при втория сервис на американеца с прекрасен минаващ удар от бекхенд.

Американецът върна предимството си след нова грешка на Димитров и поведе с 4:2. След това не даде точки на световния №8 и затвори тайбрека със 7:3, а с това и двубоя.

Димитров отново не успя да прескочи третия кръг на турнира в Париж. Той вече има пет поредни отпадания на тази фаза.

През 2016 г. българинът загуби от Новак Джокович, през 2015 г. от Давид Ферер, а преди това последователно от Анди Мъри и Хуан Мартин дел Потро. При първото си участие в зала "Берси" през 2012 г., Димитров започна от квалификациите и стигна до втори кръг, губейки от Хуан Монако.

Дневник