Бразилският ветеран Фелипе Маса за втори път обяви, че слага край на кариерата си във Формула 1. Пилотът на "Уилямс", който го стори преди година, но се върна много скоро на пистата обясни, че този път решението му е окончателно.

"Преди година се отказах, но заради желанието на "Уилямс" и трансфера на Валтери Ботас в "Мерцедес" се върнах, за да помогна. Сега отказването ми е окончателно. Състезанието в Бразилия ще е последно пред моите сънародници, а това в Абу Даби последното в кариерата ми", съобщи Маса във видеообръщение.

Бразилецът е сред най-обичаните пилоти от феновете и най-уважаваните в колоната. Маса има 267 старта, а с последните две състезания общият брой ще стане 269. Той е на шесто място във вечната ранглиста на Формула 1. От действащите пилоти повече стартове от него имат единствено Фернандо Алонсо (289) и Кими Райконен (269).

Маса остана във Формула 1 в началото на 2017 г., за да помогне в развитието на болида FW40, както и да бъде ментор на новака Ланс Строл. До момента бразилецът има 36 точки, с четири по-малко от канадския си съотборник.

Той започна силно сезона с две шести места в първите три старта, но резултатите в Австралия и Бахрейн останаха и най-добрите му постижения за годината, засега. Маса има 11 влизания в точките от 17 старта.

Бразилецът влезе във Формула 1 през 2002 г., когато беше привлечен в тима на "Заубер". След три сезона с швейцарците, Маса премина във "Ферари" през 2006 г., където стана съотборник на Михаел Шумахер в последния му сезон за Скудерията.

Маса остана общо осем сезона във "Ферари", а през 2008 г. беше много до спечелването на титлата. Той спечели шест състезания през годината, но остана с една точка зад Люис Хамилтън. Това беше и най-драматичния сезон в последните години, след като Маса триумфира в домашното си Гран при на Бразилия (последен кръг – бел. авт.) и за около минута беше шампион, но в последния завой Хамилтън изпревари Тимо Глок и завърши на нужното му пето място, за да спечели титлата.

Именно триумфът на "Интерлагос" остана и последната победа на Маса в кариерата му във Формула 1.

През 2009 г. Маса претърпя много тежък инцидент в квалификацията за Гран при на Унгария, след като пружина, откачила се от болида на Рубенс Барикело, удари пилота на "Ферари" в каската при скорост от 280 км/ч. Тогава елементът удари бразилеца около визьора на каската му и само незабавното му транспортиране в болницата в Будапеща спаси живота му.

За 15 години в спорта той има 11 победи, 41 качвания на подиума, 16 полпозишъна и 15 най-бързи обиколки. Маса има и 163 завършвания в точките (5-о място в исторяита) и е единствения пилот, който не е ставал световен шампион, а има подобно постижение.

"Благодаря на моето семейство, на всички хора, с които съм работил във Формула 1, на феновете. Ще се радвам да се виждаме и в бъдеще в някои други автомобилни надпревари", каза още Маса.

От "Уилямс", където Маса кара от 2014 г. не бързат с обявяването на негов заместник. Доскоро се смяташе, че основни фаворити за пилотското място до Строл за сезон 2018 са Роберт Кубица и Пол ди Реста.

Според последните новини със сериозен шанс е и Даниил Квят, който беше освободен от програмата на "Ред Бул". Руснакът е много близък с Дейвид Култард, а шотландецът има сериозни връзки именно в екипа от Гроув.

Dnevnik.bg