Сърбинът Филип Крайнович шокира Джон Иснър и се класира за финала на тенис турнира от сериите "Мастърс 1000" в Париж. Крайнович, който е 77-и в световната ранглиста се справи с американеца, който преди това отстрани Григор Димитров и Хуан Мартин дел Потро. В третия си пореден маратонски мач, този път Иснър беше от губещата страна – 4:6, 7:6 (2), 6:7 (5).

Крайнович се нуждаеше от 2.31 часа, за да победи №14 в света и да се класира за своя първи финал в системата на АТП. Той започна от квалификациите, но с много силни изяви във френската столица ще играе за титлата. Сърбинът отстрани последователно Юичи Сугита, Сам Куери и Никола Маю, преди да се класира на полуфинал без да играе след контузията на Рафаел Надал.

Иснър, който преди година игра финал в Париж, пропусна да се класира в мач за титлата за втори пореден път. Освен това американецът изгуби и шансове за участие на финалния "Мастърс" в Лондон между 12 и 19 ноември. Иснър се нуждаеше от титла в Париж, за да бъде сигурен за финалите.

"Не мога да повярвам какво се случва. Просто това е някакъв сън, ощипах се няколко пъти, за да съм сигурен, че не сънувам. Това със сигурност е най-хубавият ден в живота ми. Мачът беше много труден и изтощаващ, но може би имах леко предимство, че почивах един ден", каза след двубоя Крайнович.

Машината за асове Иснър и този път работеше безотказно и реализира общо 31 срещу 12 за съперника си. И двамата направиха по две двойни грешки, но в решителните моменти Крайнович беше на висота. Сърбинът не допусна нито един пробив, а за сметка на това проби съперника си в петия сет на първата част.

В двата тайбрека, които се играха Крайнович и Иснър си разделиха надмощието, осигурено най-вече благодарение на грешки на другия в средата на частите.

За първи път от 2012 г. квалификант се класира за финал на "Мастърс 1000". Предишният път отново беше в Париж, когато това направи Йежи Янович.

Вторият финалист ще бъде определен от двубоя между Жулиен Бенето и Джак Сок. При всички положения обаче спорът за титлата ще бъде между двама тенисисти извън Топ 20, което не се е случвало през този сезон в турнирите от "Мастърс 1000".

Dnevnik.bg