Левски" сложи край на серията си от два мача без победа, след като надви с минималното 1:0 "Локомотив" (Пловдив). Жорди Гомес в 38-ата минута отбеляза единственото попадение от пряк свободен удар, а сините играха повече от едно полувреме с човек по-малко.

Победата можеше да бъде много по-изразителна, ако не бяха сериозните пропуски на Буш, Габриел Обертан и Кабрал след почивката. Двубоят завърши и доста спорно, след като в края съдията Николай Йорданов не даде чиста дузпа за гостите от Пловдив.

За 11-и път през сезона "Левски" запази суха мрежа, а трите точки върнаха тима на трето място в класирането, изпреварвайки "Ботев". Двубоят беше дебют за новия терньор на "Локомотив" Бруно Акрапович, който замени Войн Войнов.

Треньорът на сините Делио Роси избра нова постройка, като тимът му започна в 4-4-2 със Серджиу Буш и Жерсон Кабрал на върха на атаката. Зад тях Жорди Гомес, Васил Панайотов, Роман Прохазка и Габриел Обертан бяха наредени в ромб.

От самото начало на срещата "Локомотив" впечатли с добра подредба и активна преса в собствената си половина. Футболистите на Акрапович се стремяха да не оставят пространства на противника и да атакуват играчите на "Левски" в момента, в който получат топката.

В първите 30 минути "Левски" трудно достигаше до опасни положения, след като Обертан беше пазен много добре, а "Локомотив" се ориентира отлично към това да насища центъра на терена.

Единствено, когато се стигаше до контраатаки, сините "хващаха" противника си неподготвен. Така стана в 37-ата минута, когато Буш беше фаулиран от Пламен Крумов на около 25 метра от вратата на Диао.

Жорди Гомес изпълни фаула и с прекрасен удар с левия крак прати топката точно под гредата – 1:0 за "Левски". Това беше и едва третия удар на сините през първата част.

"Локомотив" опита да отговори, търсейки с дълги подавания Димо Бакалов, който дебнеше на ръба на засадата. При една такава ситуация в края на първото полувреме Бакалов се откъсна и беше фаулиран от Иван Горанов, за което бранителят на "Левски" получи червен картон.

Изненадващо през второто полувреме "Левски" изглеждаше далеч по-добре с човек по-малко. Сините заиграха предимно в защита и предоставиха инициативата на своите гости, което им позволи да се групират добре и да действат на контраатака.

На няколко пъти играчи в синьо излизаха на отлични позиции, но Обертан, Кабрал и Буш пропиляха шансове да удвоят аванса на тима си.

Най-чистото положение пропусна Буш, който в 72-ата минута опита да прехвърли Диао, но топката мина на сантиметри от целта. Малко по-късно румънецът се отчете и с нов пропуск, като би право в тялото на вратаря на "Локомотив".

Четвърт час преди края "Левски" отново получи правото да изпълни фаул, на същата позиция, от която Гомес вкара, но този път ударът на испанеца беше спасен.

Големият брой пропуснати положения можеше да изиграе лоша шега на "Левски", след като в края на мача "Локомотив" беше близо до изравняването. След пряк свободен удар се стигна до разбъркване в наказателното поле, а удар на Димо Бакалов срещна ръката на Ейолофсон. Гостите имаха сериозни претенции за дузпа, но те не бяха уважени.

Един от съдиите зад вратите Ангел Ангелов имаше отлична видимост към ситуацията, но не сигнализира на главния арбитър Николай Йорданов.

Dnevnik.bg