Очакванията за дерби не се потвърдиха и "Байерн" победи "Борусия" (Дортмунд) с 3:1. Гостуването на "Сигнал идуна парк" се превърна в разходка за баварците, които можеха да спечелят още по-убедително. Шампионът на Германия сякаш е различен отбор от този, който започна сезона и записа четвърти пореден успех след идването на Юп Хайнкес.

Ариен Робен, Роберт Левандовски и Давид Алаба се разписаха за "Байерн" и тимът вече има аванс от шест точки пред "Борусия". Единственото разочарование за баварците е, че не записаха и четвърта суха мрежа след завръщането на легендарния треньор.

Жълто-черните, които започнаха с шест победи и едно равенство в Бундеслигата, вече са в серия от четири мача без успех (едно равенство и три загуби) и вече дори са на трето място в класирането. В последните си четири срещи "Борусия" допусна 12 гола, срещу само един в предходните седем.

Само преди четири кръга "Борусия" водеше убедително, а сега е изпреварен от "Лайпци", който по-рано през деня победи с 2:1 "Хановер" у дома.

Двубоят можеше да се развие и по друг начин, след като домакините имаха много чисти положения, особено преди почивката, но вратарят на "Байерн" Свен Улрахй беше на ниво. Той отчая Андрий Ярмоленко на два пъти, Кагава, както и Обамеянг, за да вдъхне увереност на своите.

Хайнкес направи четири промени в състава си от предишния мач, а изненадващо от първата минута започна Йошуа Кимих. В петък той не отпътува с отбора за Дортмунд заради вирус, но в събота сутрин се е почувствал по-добре и стигна навреме до Вестфалия, за да играе.

За първи път през сезона "Байерн" излезе с единайсеторка, която е на по-ниска средна възраст от тази на противника. Юп Хайнкес беше избрал играчи на 26.8 години срещу 27.1 за жълто-черните.

Шампионите започнаха много уверено, с голямо самочувствие и въпреки че бяха гости, имаха инициативата. "Борусия" отговори с доста агресия, опитвайки да респектира баварците.

Още в 17-ата минута "Байерн" откри чрез Ариен Робен. Домакините се разкъсаха в защита, позволиха на гостите да си подават в наказателното поле и бяха наказани. След центриране на Тиаго, Хамес свали за Робен, а той с прецизен удар с левия крак не сбърка – 0:1.

С попадението си холандецът вече има 11 срещу "Борусия" във всички турнири, като другият тим, срещу който Робен е вкарвал толкова много е "Волфсбург". Освен това холандецът стана най-резултатния чужденец в историята на баварците, изпреварвайки Джовани Елбер.

Малко след гола на "Байерн" домакините пропуснаха отлична възможност да изравнят, след като удар на Кагава срещна крака на Алаба, а после се отби в левия стълб на врата.

Пропускът отново беше използван от баварците и те стигнаха до втори гол в 36-ата минута. След грешка на вратаря Бюрки, който отбелязваше своя 100-тен мач за "Борусия", се стигна до бърза атака за гостите, Кимих намери Левандовски и той с пета реализира срещу бившия си тим.

Положението за домакините стана още по-тежко, след като Сократис Папастатопулос напусна терена в края на първото полувреме. Той получи контузия и беше заменен от Жереми Толиан, което доведе до сериозни рокади в отбраната на жълто-черните.

Въпреки, че изоставаше с два гола, "Борусия" също имаше възможности да се върне в мача, но и при двата най-добри случая Андрий Ярмоленко беше спрян от Свен Улрайх. Украинецът излизаше очи в очи с вратаря на "Байерн", но не направи най-добрия завършващ удар.

В началото на втората част Левандовски можеше да реши всичко след страхотен удар с глава, но Бюрки успя да спаси топката с левия си крак. Секунди по-късно "Борусия" за пореден път пропусна невероятно положение, когато Ярмоленко и Обамеянг си попречиха един на друг на около 6-7 метра от вратата.

Домакините опитаха абсолютно всичко, за да се върнат в мача, но като много опитен отбор "Байерн" не допусна никаква изненада. Баварците се затвориха в собствената си половина и буквално не позволиха на жълто-черните да стигнат до вратата на Улрайх, както през първата част.

За сметка на това Левандовски пропусна две стопроцентови положения да се разпише отново. Все пак в 67-ата минута падна трети гол, който първоначално беше записан на поляка. Алаба центрира, но никой не успя да играе с топката и тя влетя в мрежата на Бюрки за трети път. Това беше и първо попадение за австриеца през сезона.

В края на двубоя единственото интересно нещо беше контузията на рефера Тобиас Щилер, който се хвана за десния прасец. Бибиана Щайнхаус беше готова да влезе на терена, но смяна сред съдиите не се наложи.

Почетното попадение беше дело на Марк Бартра в 88-ата минута, като централният защитник се оказа непокрит в наказателното поле.

Слаб мач за "Борусия" направи реализатор №1 на Бундеслигата Пиер-Емерик Обамеянг, който вече е в серия от пет мача без да се е разписал във вратата на противниците. Жълто-черните направиха колеблив мач, като не бяха на висота в нито една зона срещу шампиона. Единствено американецът Кристиан Пулишич се стараеше, но нямаше как да направи разликата.

Dnevnik.bg