Българският специалист Станимир Стоилов спечели четвърта поредна титла на Казахстан, начело на "Астана". Клубът от столицата триумфира с една точка повече от втория в подреждането "Кайрат". "Астана" се наложи с 2:0 над "Акажайк" като домакин след два гола на конгоанеца Жуниор Кабананга.

Така тимът на Стоилов събра 79 точки и си осигури титлата. Неизменно след идването на българския специалист в Казахстан отборът става шампион.

"Много съм щастлив за това, което постигнахме. Цяла година се трудихме здраво и сега берем плодовете от тази работа. Не са много отборите, които стават шампиони четири години поред. В мача ясно се видя, че бяхме по-добри, а въпросът беше кога ще вкараме", каза Стоилов след двубоя.

Българският треньор вече има 154 двубоя начело на "Астана", в които тимът записа 93 победи, 33 равенства и само 28 загуби при голова разлика 270:138. Процентът на победи е над 60.

Със Стоилов начело "Астана" взе първата си победа в европейските турнири, след като преди това нямаше никакви успехи. Веднъж влезе в групите на Шампионската лига и сега за втори път играе в групите на Лига Европа, като има и голям шанс да се класира за фазата на директните елиминации.

Преди няколко дни "Астана" постигна и първата победа на казахстански отбор като гост в европейските турнири.

Българският специалист повдигна интересен въпрос след срещата, заявявайки, че през цялата година футболистите на "Астана" са играли без премии в първенството.

"Клубът има дългове, които трябва да покрива, и затова ние играхме без премии, което не е сериозно в съвременния футбол особено когато изпълняваш всичките си цели. Надявам се този проблем да бъде решен възможно най-скоро, защото през последните години "Астана" спечели много от европейските турнири, вкара много пари в Казахстан, но въпреки това бонусите ни се бавят. След като това се случва няма как в момента да говоря какви бонуси ще вземем за шампионската титла", каза още треньорът.

Договорът на Стоилов изтича в края на годината и все още не е ясно дали той ще остане на поста си. Преди неговото идване "Астана" никога не беше ставал шампион на страната. Тимът имаше три отличия – две купи на страната и една суперкупа. Стоилов осигури освен четирите титли още купа и суперкупа.

"Вече мога да кажа, че още не съм получил предложение за нов договор. В Европа има много добри треньори и "Астана" може да намери друг треньор, който да изведе клуба до други постижения. Въпросът е към клуба, не към мен. Не мога да кажа дали ще остана, дори и да получа предложение за нов договор. Засега имам много оферти", завърши Стоилов.

В последните години Стоилов на няколко пъти беше пред завръщане в "Левски". Той имаше срещи с Тодор Батков, после с Иво Тонев, а последно и с настоящия собственик на сините Спас Русев.

Dnevnik.bg