Американецът Джак Сок спечели титлата от тенис турнира "Мастърс 1000" в Париж след обрат срещу квалификанта Филип Крайнович. Световния №22 загуби първия сет, но се събра, за да триумфира срещу сръбската сензация – 5:7, 6:4, 6:1 точно за два часа.

Това е най-голямата титла в кариерата на Сок и трета през този сезон. По-рано през годината той триумфира с трофеите в Оуклънд и Делрей бийч. Общо в кариерата на Сок това е четвърта титла, след като той има и една от турнира в Хюстън през 2015 г.

Успехът е още по-ценен за американеца, който се класира сред осемте най-добри през годината и си гарантира участие на финалния "Мастърс" в Лондон от 12 до 19 ноември. В началото на седмицата Сок беше едва на 24-о място в годишната класация, но благодарение на отпаданията на някои от фаворитите му се отвори път напред.

От понеделник Сок ще дебютира и в Топ 10 на световната ранглиста. Той се изкачва до деветата позиция, след като досегашното му най-добро постижение беше 14-о място. Сок събира 2765 точки и се изкачва с 13 позиции.

В първия сет американецът беше разконцентриран, а неговият съперник усети това и се възползва. Сок беше пробит на два пъти, а вторият дойде в ключов момент – в последния гейм в сета, когато нямаше как да бъде върнат.

Крайнович, който беше първия квалификант, класирал се за финал на "Мастърс 1000" от Йежи Янович през 2012 г., отново в Париж, играеше добре и липсата на опит не си личеше.

Сърбинът обаче сгреши в началото на втората част, когато загуби подаването си. При 1:3, той отново беше пробит, а с това нямаше и как да се върне повече в сета. Като много по-опитен тенисист, Сок вече имаше психологическо предимство. Той затвори втория сет със 6:4, а след това експресно за 33 минути взе и решителния сет с 6:1.

"Определено във Франция ми върви. На "Ролан Гарос" стигнах за първи път до четвърти кръг в турнир от Големия шлем, а сега печеля титла от "Мастърс 1000". Доста първи неща, влизам в Топ 10, ще участвам на финалите", каза развълнуваният Сок след церемонията по награждаването.

Той е първият американец от Анди Родик през 2010 г., който печели титла от "Мастърс 1000". Освен това Сок слага край на серия от 69 поредни турнира, които бяха спечелени от европейци.

Сок е петият различен победител в деветте турнира в категорията 1000 за този сезон. Роджър Федерер спечели три – Индиън Уелс, Маями и Шанхай, а Рафаел Надал и Александър Зверев по два. Световният №1 триумфира в Монте Карло и Мадрид, а германецът последваотелно в Рим и Монреал. Григор Димитров също влезе в тази елитна компания, спечелвайки титлата в Синсинати.

Четирима дебютанти в Лондон

Джак Сок допълва списъка от осем тенисисти, които ще спорят за титлата на финалния "Мастърс". Той е първият американец от Марди Фиш през 2011 г., който успява да се класира за последния за годината турнир.

Сок е четвъртият дебютант, който ще играе пред публиката в Лондон тази година. Освен него за първи път за финалите се класираха Григор Димитров, Александър Зверев и Давид Гофен.

Останалите участници на мастърса в О2 Арена са световният №1 Рафаел Надал, шесткратният победител Роджър Федерер, както и участниците от миналите години Марин Чилич и Доминик Тийм.

Надал не е потвърдил, нито отрекъл, че ще участва, след като се оттегли заради контузия в Париж.

Тенисистите ще бъдат разпределени в две групи от по четирима, а жребият ще се тегли на 8 ноември, сряда.

Dnevnik.bg