Шампионът "Челси" бавно се връща към най-добрите си дни след колебливото начало на сезона и записа трета поредна победа. Сините пречупиха "Манчестър юнайтед" с 1:0 на своя "Стамфорд бридж" и направиха голяма услуга на лидера "Сити".

Алваро Мората отбеляза единственото попадение в мача след страхотен удар с глава в 55-ата минута.

"Челси" вече има 22 точки и е само на една от "Манчестър юнайтед" и "Тотнъм". Резултатът в Лондон облагодетелства най-много "Манчестър сити", който увеличи аванса си пред градския съперник на осем точки.

След сериозните критики, които имаше към шампионите в последните седмици, най-вече заради представянето им в Шампионската лига, Антонио Конте и компания отговориха по-най-добрия начин. Подобно на дербито с "Тотнъм", "Челси" изигра много силен тактически мач и неутрализира всички силни страни на съперника си.

"Юнайтед" изглеждаше напълно безопасен в Западен Лондон и нямаше идея как може да преодолее Тибо Куртоа.

"Червените дяволи" не успяха да победят втори противник от Топ 6, след като по-рано през сезона завършиха 0:0 с "Ливърпул". Победата им над "Тотнъм" пък остава единствената над тим от тези с претенции във Висшата лига.

След доброто начало на сезона тимът на Жозе Моуриньо се представя доста по-колебливо. В първите си три гостувания "Юнайтед" отправи 20 удара към вратата, отбеляза седем гола и спечели седем точки. В последните три показателите са шест удара към вратата, едва един гол и само една точка.

Сините излязоха без Давид Луиз, който беше изваден от състава заради незадоволителна форма. В отбрана започнаха Сесар Аспиликуета, Гари Кейхил и Андреас Кристенсен, които направиха силен мач.

Първата част не предложи много голови положения, но "Челси" беше по-активния отбор. Домакините имаха инициативата, контролираха действията и спечелиха битката в средата на терена. Триото Фабрегас, Бакайоко и Нголо Канте имаше предимство срещу халфовете на "Юнайтед", като единствено Неманя Матич успяваше да окаже отпор на шампионите.

Още в седмата минута "Челси" стигна до гол, когато Фил Джоунс прати топката в собствената си врата, но автоголът му беше отменен. Реферът Антъни Тейлър прецени, че защитникът е бил избутан с ръце от Мората.

"Юнайтед" отговори с шут на Лукаку в 16-ата минута, който беше спасен от сънародника му Куртоа. Това обаче остана единствения точен изстрел за "червените дяволи" преди почивката. Белгийският таран пък не докосна нито веднъж топката в наказателното поле на сините през целия двубой.

Десетина минути преди края на първото полувреме Мората се строполи в пеналта, искайки дузпа за идентична намеса, като тази по-рано срещу Джоунс, но съдията не посочи бялата точка в ситуацията.

През втората част "Челси" бързо успя да наложи своята воля и да продължи да бъде по-активния отбор. Мората постоянно се движеше и освобождаваше пространства за съотборниците си, а това обърка гостите.

Именно след такава ситуация Азар получи шанс да стреля в наказателното поле, но ударът му беше прекалено слаб, за да застраши Де Хеа. Все пак в 55-ата минута "Челси" откри.

Аспиликуета напредна необезпокояван на около 35 метра от вратата на "Юнайтед" центрира за Мората и таранът се разписа с глава. Това беше 10-и гол за испанеца с глава от началото на предишния сезон, а в този период няма друг играч с подобно постижение в Топ 5 първенствата на Европа.

Освен това Аспиликуета даде пета асистенция на сънародника си от началото на сезона, доказвайки доброто им партньорство след трансфера на Мората в "Челси".

До края на мача "Челси" не допусна сериозни опасности пред собствената си врата, като в заключителните минути "Юнайтед" разчиташе само на изритани топки, които не доведоха до нищо.

"Важно е за мен, че вкарах, но и много по-важно за отбора, че победи. Много сме щастливи, защото сега има пауза за националните отбори и трябва да използваме момента и да градим върху него. Разбирането ми със Сесар е отлично и това си личи на терена, той ми подава, а аз вкарвам", каза след двубоя Мората, който беше избран за №1 в срещата.

Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо определи загубата като изненадваща и обясни, че тимът му е заслужавал да вземе нещо от "Стамфорд бридж". Той успокои ситуацията, с факта, че тимът му е втори в класирането и има 18 други отбора, които са по-зле.

"Вкараха ни гол в единствения момент, когато имаха някакво предимство срещу нас. Мисля, че се неутрализирахме, трябваше да завършим наравно. Те се защитаваха с много хора и нямаше как да им вкараме", оправда се пред Sky Sports след двубоя Моуриньо.

Dnevnik.bg