ЦСКА шокира "Лудогорец" насред Разград и спечели гостуването си в дома на шампиона с 2:1. Макар, че играха близо 30 минути с човек по-малко на "Лудогорец арена", червените се представиха силно и нанесоха първо поражение на лидера в Първа лига.

С победата си ЦСКА върна интригата в първенството и съкрати пасива си от шампиона на само две точки. "Лудогорец" поведе в началото на втората част чрез Густаво Кампаняро, но червените стигнаха до пълен обрат. Първо Каранга беше точен в 58-ата минута, прекъсвайки сушата си от почти шест часа без гол, а след това резервата Кевин Меркадо донесе успеха.

Загубата е първа за "Лудогорец" в Първа лига през сезона и първа у дома от 31 март, когато "Локомотив" (Пловдив) спечели в мач без значение. В 19-ия си мач начело на шампионите Димитър Димитров допусна поражение, след като досега разградчани се представяха много стабилно.

"Лудогорец" започна без една от големите си звезди Вандерсон, който се оплака от леки контузии и натрупана умора в последните дни и въпреки направените тестове прди мача, остана на пейката. ЦСКА пък беше без контузения си капитан Божидар Чорбаджийски.

През първата част нито един от двата отбора не успя да вземе категорично надмощие. В началните минути гостите бяха по-активни и имаха отличен шанс да открият резултата чрез Густаво Кулма. Колумбиецът се озова на стрелкова позиция, но не можа да преодолее Хорхе Броун.

"Лудогорец" имаше колебания най-вече в средата на терена, но червените не успяха да се възползват от това. Двата отбора заложиха много на агресията и за първите 45 минути имаше общо 21 нарушения – 14 извършени от разградчани и седем от гостите.

Разградчани разчитаха на бързите Лукоки и Мисиджан в предни позиции, отново без изявен нападател, но ЦСКА беше добре групиран в отбрана. Червените не оставяха празни пространства и това лиши "Лудогорец" от реални голови положения.

В 32-ата минута Кулма все пак отбеляза гол, но той беше отменен заради засада, която се видя още в реално време.

До края на първата част "Лудогорец" беше по-активен и най-вече благодарение на Марселиньо успяваше да създаде опасности. При една от тях Черниаускас сбърка, но нападател в зелено не успя да се възползва.

Второто полувреме започна доста по-интересно от първата част и двата отбора започнаха да атакуват доста по-масирано. Три минути след подновяването на играта "Лудогорец" поведе благодрение на добрите действия на Марселиньо.

Халфът проби по лявото крило, видя доброто движение на Кампаняро и го изведе буквално очи в очи с Черниаускас. Малинов не следваше бразилеца с №10 и не успя да му противодейства – 1:0 за "Лудогорец".

Преднината на домакините се запази само девет минути, след като ЦСКА на свой ред вдигна оборотите и започна да играе по-активно. След статично положение червените успяха да изравнят, благодарение на Фернандо Каранга.

Бразилецът засече центриране на Тиаго отляво, изпреварвайки Моци и прати топката в мрежата. Таранът реализира 13-ия си гол за сезона и сложи край на суша от 356 минути, в които не се беше разписвал.

Наред с добрите си изяви на терена, Каранга показа и липсата на дисциплина, която навреди на червените. Бразилецът първо си изкара жълт картон, с който стана ясно, че пропуска следващия двубой с "Ботев", защото му е пети от началото на сезона. След това Каранга започна да се "хваща" на леките провокации от футболистите на "Лудогорец", които целяха да му изкарат още едно предупреждение.

Каранга направи поредица от нарушения, но треньорът Стамен Белчев реши да не го сменя, което се оказа и грешка. В 68-ата минута бразилецът си помогна с ръка в битка за позиция с Моци и беше изгонен от терена.

Само три минути, след като остана с човек по-малко, ЦСКА стигна до втори гол, шокирайки шампионите. Пластун не изчисти добре топката след центриране от свободен удар, тя попадна в Меркадо и еквадорецът с шут от около 22 метра преодоля Броун за втори път.

Едва в 11-ия си мач след трансфера през лятото Меркадо успя да порази целта.

В заключителните 10 минути напрежението взе връх, като "Лудогорец" пропусна много добър шанс след удар на Марселиньо. Той стреля с глава, но Черниаускас извади топката точно под гредата.

Изненадващо обаче топката се задържаше по-често в половината на домакините, които така и не успяха да изнесат трайно действията пред полето на гостите. Дори влизането на Вандерсон, Кешеру и Жуниор Кишада от пейката не успя да спаси шампионите от поражението.

Dnevnik.bg