Директорът по сигурността на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. Ал Мохамед ал Али е уверен, че страната е готова да приеме надпреварата въпреки обтегнатите политически отношения в региона.

"Подготвени сме за всичко. Това ще бъде най-безопасното световно първенство досега. Работим усилено с национални, регионални и международни организации, държави и агенции", заяви Ал Али пред "Франс прес".

За осигуряването на реда по време на световното първенство ще бъдат наети допълнително полицаи от класиралите се страни за Катар 2022. Според Ал Али международните служители имат опит със справянето с хулиганите и ще помогнат при евентуални проблеми с тълпата.

Като част от мерките по сигурността по време на световното първенство Катар ще ограничи продажбата на алкохол. Страната ще създаде също специални съдилища за арестуваните запалянковци.

Изборът на Катар за домакин на световното вече предизвика много критики. Таен доклад през октомври определи шампионата в азиатската държава като проект с висок риск заради увеличаващия се политически риск в страната.

Определянето на Катар за домакин на световното първенство беше последвано от множество съмнения за купуване на гласове. В края на юни "Билд" публикува част от доклада по разследването на Етичната комисия на ФИФА, от който става ясно, че Катарската футболна асоциация е превела 2 млн. долара в сметката на 10-годишната дъщеря на член на ФИФА.

Dnevnik.bg