Дейвид Мойс е новият мениджър на "Уест Хем", съобщиха от клуба. Шотландецът заменя на поста Славен Билич, който беше освободен в понеделник заради слабия старт на сезона. След 11 кръга "чуковете" са на 18-о място с едва две победи и само девет точки.

За Мойс това е завръщане във Висшата лига след само няколко месеца отсъствие. През май той изпадна със "Съндърланд" след много слаб сезон (шест победи, шест равенства и 26 загуби) и беше освободен. "Чуковете" са четвъртия клуб във Висшата лига, който Мойс ще води, след "Евертън", "Манчестър юнайтед" и "черните котки".

"Искам да приветствам Дейвид с добре дошъл в "Уест Хем". За мен и за моя партньор Дейвид Голд това е нещо ново, защото никога не сме назначавали мениджър по време на сезона. Нуждаехме се от някой с опит и достатъчно знания за Висшата лига, вярваме, че Дейвид е точният човек. Сигурни сме, че той ще преобърне представянето на отбора", каза един от двамата собственици, Дейвид Съливан.

Бизнесменът заяви, че Мойс е сред най-уважаваните мениджъри в английския футбол "заради прекрасната работа, която свърши в "Евертън" преди години. "Уест Хем" ще направи всичко необходимо, за да може Дейвид да покаже тези свои качества отново", добави собственикът на клуба от Лондон.

Преди мачовете от 11-ия кръг Мойс обяви, че има интерес към работата в клуба от източен Лондон, а за мнозина това беше прието като вкарване на напрежение в работата на Славен Билич. В крайна сметка в събота "чуковете" загубиха с 1:4 от "Ливърпул" и хърватинът беше уволнен.

"Нямам търпение да се захвана за работа, да се срещна с феновете и да усетя, че те са зад отбора. Нуждаем се от подкрепа, за да свършим работата, за която сме в "Уест Хем", каза мениджърът.

Мойс, който е на 54 години, е на четвърто място във вечната ранглиста сред мениджърите с най-много мачове във Висшата лига. Той има 499, а с повече от него са единствено имена като сър Алекс Фъргюсън (810), Арсен Венгер (801) и Хари Реднап (639).

Шотландецът прекара общо 11 години в "Евертън", класира няколко пъти тима за европейските турнири и за един финал във ФА къп през 2009 г., загубен от "Челси". В последните си седем пълни сезона на "Гудисън парк" Мойс класира "карамелите" неизменно сред първите осем в класирането.

На 9 май 2013 г. Мойс беше обявен за наследник на легендарния си сънародник сър Алекс Фъргюсън в "Манчестър юнайтед". Кариерата му на "Олд Трафорд" започна със спечелването на "Къмюнити шийлд", с което шотландецът се превърна в първия мениджър в историята на клуба, спечелил трофей още в дебютния си сезон.

Само 10 месеца по-късно обаче Мойс напусна "Юнайтед" след 51 мача начело (27 победи и 15 загуби, 52.9% успеваемост).

През ноември 2014 г. Шотландецът пое испанския "Реал" (Сосиедад), където остана точно година, но спечели само 12 пъти в 42 мача. Между 23 юли 2016 и 22 май 2017 г. Мойс водеше "Съндърланд".

Новият мениджър на "Уест Хем" ще дебютира начело на тима на 19 ноември в гостуването на "Уотфорд".

Дневник