Манакор щеше да е просто вторият по големина град на остров Майорка, ако не беше Рафаел Надал. От малко повече от година, освен къщата на световния номер 1 в тениса, любителите на тази игра имат още една причина да се отбият в Манакор – музеят на спорта на Рафаел Надал (Rafa Nadal Museum Xperience).

Експозицията е разположена в сграда, част от комплекса, в който е тенис академията на Рафа и комбинира по отличен начин дигитално и класическо музейно съдържание. Още от входа се виждат някои от най-впечатляващите трофеи, спечелени от Рафаел Надал през неговите над 20 години на корта.

В огромен "аквариум" вляво от входа са събрани хиляди тенис топки, с които майсторът на ракетата е играл. Почетно място заема и костюмът, с който е бил облечен Надал, като знаменосец за отбора на Испания на лятната олимпиада в Рио през 2016 година.

Влизането в музея става през тунел, облицован със светодиоди, в който мултимедийно шоу подсказва, че тенисът е акцент, но не и единственият спорт в експозицията. В първата зала са разположени високотехнологични симулатори, на които посетителят може да се почуваства като пилот от Формула 1, участник в състезание по планинско колоездене или от отбор по гребане.

Не липсват и симулатори за проверка на уменията в спортове като футбол, хокей, баскетбол и тенис, разбира се. Най-впечатляващи поне за мен за трите платформи, снабдени с очила за виртуална реалност, които пресъздават, по-максимално близък до реалността начин, скок с парашут, параглайдинг, спускане със ски по неотъпкан сняг и други екстремни спортове.

На спортната алея на славата

За любителите на спорта обаче вероятно най-ценната част на музея е в неговия подземен етаж, където са събрани всички най-значими трофеи, които Рафа Надал е спечелил. Макар залата да е огромна, а купите и плакетите безброй, те са малка част от всички, които тенисистът е завоювал.

Само на сингъл Надал има почти 100 спечелени турнира от Големия шлем и АТР. Всъщност, това е единственият музей в света, посветен на тенисист, в който могат да се видят титли и екипировка от детството му, та чак до наши дни, като колекцията постоянно се увеличава.

В музея присъстват и други впечатляващи експонати, като болида на Фернандо Алонсо от годините, когато беше част от екипа на "Рено", пълната състезателна екипировка на мотоциклетния ас Дани Педроса, каската на колегата му Марк Маркес, екипи на лекоатлета Юсеин Болт, баскетболистите Майкъл Джордан и Пол Гасол, футболистите Кристиано Роналдо и Лионел Меси, тенисиста Роджер Федерер и т.н. В залата с основната експозиция човек се чувства, като на истинска алея на спортната слава.

Всички приходи отиват за благотворителност

Цената за билета за храма на спорта на Рафаел Надал е 18 евро за възрастни и 10 евро за деца между 8 и 12 годинo. Музеят е отворен от понеделник дсо събота включително от 10 до 18.30 часа. Всички приходи отиват за фондацията на Рафаел Надал, която се грижи за над 200 деца в неравностойно положение.

След края на обиколката, не е за изпускане възможността да се изпие едно кафе на терасата, която гледа към впечатляващият комплекс на тенис академията на Рафа Надал, в който има 27 корта, игрища за футбол, баскетбол и скуош, училище, хотел, басейн и СПА център . Предвид треньорите в академията, нищо чудно да наблюдавате изграждането на някоя нова звезда на тениса.

Дневник