Григор Димитров се събра със световния №1 Рафаел Надал, Доминик Тийм и Давид Годен в група "Пийт Сампрас" на финалите на АТП в Лонфон. В другата група, която носи името "Борис Бекер", попаднаха носителят на рекордите шест титли от турнира Роджър Федерер, Александър Зверев, Марин Чилич и Джак Сок.

Димитров ще участва за пръв път в надпреварата, която ще се проведе между 13 и 20 ноември в зала "О2 арена". Освен него дебют в заключителния турнир на мъжкия тенис ще направят Зверев и Сок.

Българинът, който заема шестото място в световната ранглита, има отрицателен баланс срещу шестима от другите седем участници. Той има предимство в директните мачове само срещу Гофен - три победи и една загуба. Срещу Надал има един успех и девет поражения, а срещу Тийм - две загуби в три срещи.

През този сезон Димитров игра с всеки един от съперниците си в група "Пийт Сампрас". Той направи три зрелищни мача с Надал, всеки един от които стигна до решаващ трети или пети сет.

Двамата изиграха епичен полуфинал на Australian Open, спечелен от испанеца с 6:3, 5:7, 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4. Другите им две срещи бяха през октомври в рамките на седмица - в полуфиналите в Пекин (6:3, 4:6, 6:1) и в четвъртфиналите в Шанхай (6:4, 6:7, 6:3).

Три бяха и мачовете между Димитров и Гофен. Първият беше на четвъртфиналите в Австралия, когато българинът постигна убедителен успех с 6:3, 6:2, 6:4. Десетина дни по-късно двамата се срещнаха във финала на турнира в София, спечелен от Димитров със 7:5, 6:4. На следващия турнир от календара - в Ротердам, белгиецът победи българина в четвъртфиналите с 6:4, 1:6, 6:3.

Димитров и Тийм размениха по една победа през 2017 г. Българинът се наложи с 6:3, 4:6, 6:3 в четвъртфиналите в Бризбейн, а австриецът спечели с 4:6, 6:4, 7:6 (9) в осминафиналите на мастърса в Мадрид.

Тийм и Гофен ще участват за втори път във финалите на АТП. Двамата направиха своя дебют през 2016 г. Австриецът записа победа срещу Гаел Монфис и загуби срещу Новак Джокович и Милош Раонич.

Гофен изигра само един мач, след като влезе като резерва на мястото на получилия контузия Монфис. Белгиецът отстъпи в два сета на Джокович.

Надал, който има положителен баланс срещу всеки един от финалистите тази година, ще участва за седми път в турнира. Това е единственото отличие, което липсва в бляскавата колекция на испанеца. Той стигна два пъти до финала - през 2010 и 2013 г. В първия си мач за трофея световният №1 загуби от Федерер, а във втория - от Джокович.

Федерер е единственият от тазгодишните финалисти, който е печелил заключителния турнир на АТП. Той е носител на рекордните шест титли, но последната беше през 2011 г. Легендарният швейцарец има и четири загубени финала.

Маестрото няма нито една загуба срещу двама от тримата си съперници в група "Борис Бекер" - Чилич (6:0) и Сок (3:0). Срещу Зверев 36-годишният тенисист има две победи и две загуби. Германецът спечели последната им среща - 6:3, 6:4 във финала на мастърса в Монреал.

Федерер е сочен за тотален фаворит за титлата в Лондон. Залози за титла на световния №2 се приемат при коефициент 1.66 (bet365). Надал е втори в списъка с 4.33, следван от Зверев с 8.50.

Димитров е поставен под №4 сред претендентите за трофея. Шансовете на българина са оценени с коефициент 13.00, колкото букмейкърите са отредили и на Чилич. По-назад са Гофен (21.00), Сок (21.00) и Тийм (23.00).
 

Dnevnik.bg