Дик Адвокаат подаде оставка като селекционер на холандския национален отбор по футбол. 70-годишният треньор ще напусне поста си след приятелските мачове с Шотландия (9 ноември) и Румъния (14 ноември).

Адвокаат пое поста през май, за да замени Дани Блинд, който беше уволнен след загубата от България в световните квалификации. Холандия записа четири победи в оставащите пет двубоя от пресявките, но не успя да се класира за мондиала в Русия през 2018 г.

"Лалетата" завършиха трети в група А с 19 точки, колкото събра и Швеция. Драстично по-добрата голова разлика обаче изпрати скандинавците на бараж. Холандците, които спечелиха бронзовите медали на мондиала в Бразилия през 2014 г., не успяха да се класират на световно първенство за пръв път от 2002 г.

Това беше трети престой за Адвокаат начело на Холандия след 1992-1994 г. и 2002-2004 г. Той все още не е взел решение дали ще прекрати треньорската си кариера. 70-годишният специалист не изключи варианта да поеме клубен отбор.

"Нека да минат тези два мача. След това ще видим какво ще се покаже на пътя ми. Все още не съм взел решение за бъдещето си. Ще направя като Луис ван Гаал и ще кажа, че никога не трябва да казваш никога", коментира Адвокаат на пресконференция преди контролата с Шотландия.

Dnevnik.bg