Федерацията на Русия по ски бягане коментира решението на Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната антидопингова агенция (WADA) да накаже доживот двамата състезатели Александър Легков и Евгений Белов. Ски бегачите бяха изхвърлени от спорта заради съмнителни проби от игрите в Сочи през 2014 г., макар че не се споменава какви антидопингови правила са нарушили. Според федерацията на Русия това е политическо решение.

"Това няма нищо общо със спорта. За мен е решение, мотивирано изцяло от политическа гледна точка и от това са потърпевши елитни атлети, които с години са градили репутация", каза Елена Валбе, президент на федерацията по ски бягане.

Освен Легков и Белов наказани с отнемане на медалите бяха участниците в щафетата Максим Вилегжанин, Дмитрий Япаров и Александър Бесмертних.

Валбе обвинява за разклатената репутация на руския спорт Григориий Родченков. Бившият ръководител на Антидопинговата агенция на страната направи признания за системно използване на допинг от руски спортисти, подкрепяно с програма от държавата.

"Родченков направи така, че сега никой да не вярва в руския спорт. Той се закле в Библията, че казва истината, но навреди на целия руски спорт с това", добави Валбе.

В петък Руският олимпийски комитет обясни че, спортът в страната е поставен под голямо напрежение. "Целият руски спорт се намира под сериозен натиск и то политически. Това вкарва напрежение във всички федерации, които не могат да функционират нормално", каза един от ръкодотителите Игор Казиков.

Той нарече разследването на МОК срещу руските атлети като безпочвено и без наличие на доказателства. Коментарът идва само ден след изявлението на руския президент Владимир Путин, че всички обвинения за участие на държавата в допингирането на спортисти, са опит да дискредитират президентската институция преди предстоящите избори през март.

Според Путин влиянието на САЩ в спорта може да навреди на Русия в дългосрочен план и да попречи на страната да участва в бъдещи състезания.

В момента все още не се знае дали Русия ще участва на олимпийските игри в Пьончан през февруари. МОК ще вземе решение на редовното заседание на Изпълнителния комитет, което е между 5 и 7 декември. На игрите в Сочи страната спечели 12 златни, 10 сребърни и девет бронзови медала.

Dnevnik.bg