Световната антидопингова агенция (WADA) обяви актуализирания списък със забранени вещества, който влиза в сила от 1 януари 2018 г. Ежегодно това се прави през октомви, за да се гарантира достатъчно време на спортистите и техните екипи, за да се запознаят с промените и да прегледат всички медикаменти. Също така те имат срок до края на годината да кандидатстват пред WADA с молба за освобождаване от терапевтична употреба (TUE).

Една от основните промени е изясняването на параметрите на дозиране на инхалаторите за астматици. От 1 януари 2018 дозите на салбутамол не трябва да надвишават 800 микрограма за всеки 12-часов период. Също така глицеролът ще бъде премахнат от списъка. Той е отстранен от секцията "Диуретици и маскиращи агенти".

Друга ключова промяна се касае за преливането на банки и иженкциите. WADA съобщи, че ограничението на интравенозните инфузии (преливане на банки – бел. ред.) ще се увеличи двойно. От 50 милилитра за 6-часов период, както беше през 2017 г., до не повече от 100 милилитра. Изключение може да се направи единствено при болничното лечение, хирургически процедури или клинични диагностични изследвания.

В списъка на стимулантите е добавено веществото диметилбутиламин (DMBA). От Световната антидопингова агенция предупреждават атлетите да останат внимателни, тъй като то може да бъде открито в някои хранителни добавки.

"Експертната група за списъка на WADA потвърди, че синтетичният канабидиол не е канабимиметик и следователно не е забранен. Въпреки това спортистите трябва да бъдат предпазливи по отношение на употребата на такива продукти, тъй като канабидиолът, извлечен от канабис, може да съдържа различни концентрации на THC (главната действаща съставка на канабиса – бел. ред.)", гласи съобщението на WADA.

Интересна промяна, която ще бъде приета от 2018 г. е, че от алкохолът вече няма да бъде забранен. Международните федерации по въздушни спортове, стрелба с лък и автомобилизъм ще могат да прилагат санкции по този параграф, различни от останалите, както сметнат за подходящи.

"От първостепенно значение е всички спортисти да са напълно наясно с промените в списъка за забранени вещества за 2018 г. преди те да влязат в сила на", каза ръководителят на медицинския отдел на WADA Ник Уейк.

Dnevnik.bg