Швеция направи сериозна крачка към класиране на световното първенство, след като победи с 1:0 Италия в първи мач от плейофите. Скандинавците спечелиха с гол на резервата Якуб Йохансон в 61-ата минута.

Победното попадение дойде след рикошет в крака на Даниеле Де Роси, в момент когато Италия играеше по-добре. Пред над 50 хиляди фенове на "Френдс арена" и пред погледа на легендата Златан Ибрахимович Швеция стигна до много ценен успех.

"Тре кронур" пропусна последните два шампионата на планетата в Южна Африка и Бразилия, след като не се класира. Четирикратният световен шампион Италия е само на 90 минути от огромна изненада. "Скуадра адзура" не е играла само на два Мондиала дотук в историята – през 1930 и 1958 г. В последните 14 турнира Италия неизменно беше сред участниците.

Преди този мач Швеция беше в отлична форма като домакин и имаше шест победи, и само едно равенство. Това се затвърди с нов успех, който има много голяма стойност.

Домакините започнаха двубоя много амбициозно и от самото начало респектираха италианците. Избраниците на Яне Андерсон заложиха на висока преса и на много агресия, което не позволяваше на "Скуадра адзура" да разгърне играта си.

Планът за двубоя на Швеция беше доста прост, но същевременно ефективен. Скандинавците не позволяваха на гостите да разиграват и ги караха само да изритват топката, а по този начин тя беше лесна плячка за високите централни защитници.

Най-добрият шанс за Италия през първата част беше на сметката на Андреа Белоти, но той прати топката от външната страна на мрежата. Повече работа имаше неговият вратар Джанлуиджи Буфон, който се справи перфектно.

Малко преди почивката Буфон направи важно спасяване срещу Маркус Берг, а секунди по-късно измъкна топката и от крака на Ола Тойвонен, части от секундата преди ветеранът да стреля.

През втората част Италия започна по-добре и отговори на шведите с агресивна игра. Първоначалният натиск обаче беше удържан от домакините. След 55-ата минута на терена стана горещо, защото имаше доста остри влизания и сблъсъци, а на няколко пъти италианците искаха втори жълт картон за Берг, който играеше доста опасно и постоянно използваше лактите си.

В 61-ата минута Швеция поведе за радост на над 50 хиляди зрители на "Френдс арена". Резервата Якуб Йохансон стреля от границата на наказателното поле, Даниеле Де Роси опита да избие топката, но я отклони и тя излъга Буфон, влетявайки в мрежата – 1:0.

Десетина минути по-късно Италия беше много близо до изравняването, но шут на Матео Дармиан срещна страничния стълб.

Логично до края на мача италианците държаха инициативата, но срещнаха много добре организиран шведски отбор, който действаше със спокойствие и не допусна сериозни опасности пред вратаря си Робин Олсен.

Реваншът е на 13 ноември на стадион "Сан Сиро" в Милано.

Дневник