След като си разделиха четирите трофея в Големия шлем, спечелиха пет от деветте турнира от сериите "Мастърс 1000" и отново окупираха първите две места в световната ранглиста, Рафаел Надал и Роджър Федерер се готвят за един последен дуел през сезона.

В компанията на няколко дебютанти и тенисисти с малко опит на подобна сцена, 31-годишният испанец и 36-годишният швейцарец влизат като фаворити във финалите на АТП в Лондон. Двамата се срещнаха четири пъти тази година, три от които в мач за титла.

Федерер спечели всеки един от двубоите - на Australian Open и на мастърсите в Индиън Уелс, Маями и Шанхай. Очакванията на повечето специалисти и букмейкъри са последният двубой в тенис сезона да предложи още една битка между най-успешните играчи в историята.

"Няма нужда да побеждавам Роджър, за да имам по-голяма увереност. Побеждавал съм достатъчно, за да бъда уверен. Но ще бъде страхотен начин да завършим годината, ако се срещнем и получа още един шанс", коментира Надал на официалната пресконференция преди турнира.

"Не трябва да забравяме, че всичките ни срещи тази година бяха на настилките, които той харесва повече от мен. Трябва да го приема и да намеря различен подход към евентуален мач помежду ни. Ако се срещнем и съм достатъчно здрав, се надявам да имам шансове да го победя", допълни световният номер 1.

Състоянието на Надал

Физическото състояние на лидера в световната ранглиста е голямата въпросителна преди турнира в Лондон. Той получи контузия в коляното, която го принуди да се оттегли преди двубоя му с Филип Крайнович от четвъртфиналите на мастърса в Париж.

Участието на Надал в Лондон беше под въпрос. Самият той все още не е сигурен дали ще е достатъчно здрав, за да стартира в надпреварата. Испанецът трябва да излезе на корта в понеделник от 22.00 часа за двубой с Давид Гофен.


"Щом съм тук, намерението ми е да играя. Така се чувствам днес. Не мога да предскажа какво ще се случи в следващите два дни. Ако се случи нещо негативно, трябва да го приемеш и да се прибереш у дома. Но плановете ми са да играя тук и да дам всичко от себе си", обясни Надал.

Той заяви, че оттеглянето му от турнира в Париж не е било превантивна мярка с мисъл за финалите в Лондон. "Оттеглих се, защото не можех да продължа. Ясно е, че за няколко дни е трудно да се излекува една травма, и е нормално коляното да ме притеснява. Но се надявам да се справя с проблема и да се състезавам на най-високо ниво", допълни носителят на 16 титли от Големия шлем.


Испанецът тренира нормално, откакто е в Лондон, но не напълно пълноценно. "Тренирах по час и половина в сряда и четвъртък, два часа днес (бел. авт. - петък). Внимавам и не искам да форсирам нещата повече от това, което мога в момента."

Той обясни, че това не го притеснява толкова, защото като цяло не се влага "на 100%" в тренировките през целия сезон. "Ясно е, че не тренирам по същия начин, както когато бях на 21. Сега се подготвям по различен начин, не със същия интензитет. Пак с голям интензитет за моите стандарти, но не както преди десет години."

"Ние се състезаваме в много изискващ спорт, в който няма как да бъдеш конкурентен, ако не си напълно здрав. И в който трябваш да играеш през цялата година, ако искаш да бъдеш високо в ранглистата", каза още световният номер 1.

Федерер изрази надежда, че големият му съперник ще може да се състезава пълноценно в Лондон. "Рафа е суперзвезда на нашия спорт. Toй е номер 1 в света и прави най-добрия сезон сред всички ни. Отсъствието му би било голям удар."

"Всички се надяваме, че той ще участва и ще играе добре. Рафа е тук и това е добър знак. Хубавото нещо на този турнир е, че ти дава по един ден почивка между мачовете. Това ще бъде добре за него", каза швейцарецът на пресконференцията.

Големият фаворит

Федерер е тоталният фаворит за трофея в Лондон. 36-годишният швейцарец, който е рекордьор по титли от този турнир, ще участва за 15-и път (което също е рекорд). Той е единственият от тазгодишните участници, който е печелил финалите на АТП.

"Страхотно е да се завърна тук, след като през миналата година нямах възможност да участвам. В началото на сезона целта ми беше да се изкача някъде около осмото място в ранглистата преди "Уимбълдън". Спечелването на Australian Open ме постави в отлична позиция", каза Федерер.

Всичко преди турнира вещае нов триумф на Маестрото. Затова и букмейкърите поставиха коефициенти между 1.60 и 1.70 за негов успех. Доста по-ниско са оценени шансовете на следващите го в списъка Надал (4.50 - 5.00), Александър Зверев (7.50 - 9.00) и Григор Димитров (9.00 - 13.00).

Освен че е рекордьор по титли и прави изключителен сезон, Федерер влиза в турнира с най-малко изиграни мачове (53) измежду всички финалисти. В допълнение легендарният швейцарец е абсолютен хегемон в директните двубои в зала срещу тазгодишните участници в Лондон.

Федерер има 12 победи в 13-те си мача в зала срещу Надал, Зверев, Димитров, Доминик Тийм, Марин Чилич, Давид Гофен и Джак Сок. Нито един от другите няма положителен баланс. Надал и Димитров са с най-много победи сред тях - по четири от девет двубоя.


Общият баланс от мачовете в зала през тази година също фаворизира Федерер. Швейцарецът е спечелил всеки един от петте си двубоя на закрито през 2017 г. Надал също няма поражение, но е изиграл само два мача в зала. Другите с много добър баланс са Димитров (10 победи от 13 мача), Гофен (17 от 23) и Сок (9 от 11).

Освен това Федерер се представя страхотно срещу играчите от топ 10 през този сезон. Той е изиграл 12 срещи срещу колегите си от първата десетка на света и е спечелил 11. Единствената му загуба дойде срещу Зверев във финала на мастърса в Монреал.

"Много съм щастлив от начина, по който играя през целия сезон. Радвам се, че съм тук и отново имам шанс да се състезавам с най-добрите през годината. Да участваш във финалите винаги е едно от големите постижения за сезона", каза още Федедер.

Дневник