Националният тим на Сенегал се класира за световното първенство в Русия догодина. Това стана след успех с 2:0 като гост на Южна Африка в Полокване, който гарантира първата позиция в група D на африкаските квалифиакции.

С основна роля за победата на Лъвовете от Теранга изигра Садио Мане. Крилото на "Ливърпул" направи силен мач, като подаде за попадението на Диафра Сако в 12-ата минута, а седем минути преди почивката негов удар рикошира в защитника Тамсанка Мхизе и влетя в мрежата за втори път. Попадението беше записано като автогол, защото топката промени драстично траекторията си.

Това е второ класиране на Сенегал на световни финали след 2002 г. в Япония и Южна Корея. Тогава тимът направи дебют на световно първенство, но стигна до четвъртфинал, където отпадна от Турция след "златен гол" на Илхан Мансъз в 94-ата минута.

С класирането на Сенегал, вече 24 тима си осигуриха участие на Мондиала в Русия. От Зона Африка се класираха още Нигерия и Египет, които го сториха по-рано. Предстои да се реши битката в групи А, където се борят Тунис и Демократична република Конго, и С, в която спорят Мароко и Кот д'Ивоар.

 Дневник