Волейболистките на "Марица" направиха забележителен подвиг в Красноярск, с който влязоха в групите на Шампионската лига. Пловдивчанки сътвориха обрат от 0:2 до 3:2 (20:25, 19:25, 25:22, 27:25, 15:12) при гостуването си на руския "Енисей".

С това те заличиха идентичната си загуба от преди четири дни и стигнаха до решителен "златен гейм". В него воденият от Иван Петков отбор се наложи с 15:11 и подпечата историческото постижение.

"Марица" се утвърди като абсолютен хегемон в България и в последните три години стана шампион. Въпреки ниското ниво на вътрешното първенство, с много усилия пловдивският клуб, постигна целта си.

Таня Петкова и Кремена Каменова станаха най-резултатни за "Марица" с по 18 точки, а Нася Димитрова добави 13.

Ключът към успеха дойде след силния дух и стабилната игра на българския отбор. Пловдивчанки се справиха отлично в посрещане и направиха 14 блокади - с три повече от съперника.

След два силни гейма "Енисей" - абсолютен фаворит в двубоя - беше на крачка от успеха. Рускините имаха превъзходство и поведоха убедително с 2:0.

"Марица" отвърна с добра игра в третата част и намали. В четвъртата двата състава си разменяха водачеството. При второто техническо прекъсване българките изоставаха с 15:16, но поведоха с 21:17. Впоследствие се стигна до равенство, като при надлъгването до края "Марица" стигна до 27:25 и изравни.

Вдъхновени от започнали обрат, пловдивчанки изиграха много силно и тайбрека. Още в началото те натрупаха преднина и съумяха да спечелят мача.

"Марица" продължи на високо ниво и в "златния гейм". Това отвори вратите към големия обрат и влизането в Шампионската лига и пловдивчанки се възползваха.

Дневник