Роджър Федерер започна с уверена победа похода си към седма титла от финалите на АТП. 36-годишният швейцарец надигра американския дебютант Джак Сок с 6:4, 7:6 (4) в първия мач от индивидуалната надпреварата в Лондон.

Федерер показа агресивна и лишена от леки грешки игра, началният му удар беше много солиден и той не даде нито една възможност за пробив на съперника. Маестрото сервираше разнообразно и взимаше без проблем подаванията си. Дори съперникът му да успееше да вкара топката в разиграване, шесткратният шампион поемаше контрол с дълбоки удари от форхенд и бързо печелеше точките.

Сок започна колебливо дебютния си мач във финалите на АТП. Той беше пробит още в първия гейм при първата и оказала се единствена възможност в сета. Федерер затвърди предимството си за 2:0 и след това концентрира усилията си върху своите сервис гейм.

Американецът открия втория сет с бързо спечелено подаване и това му вдъхна самочувствие. 25-годишният тенисист от Небраска отново не успяваше да застраши сервиса на Федерер, но показа голямо желание за битката и в крайна сметка успя да се добере до тайбрек.

В седмия гейм Сок се озова в тежка ситуация, след като изостана с 15:40 при свой сервис. Американецът обаче успя да измъкне подаването си. В следващия му сервис гейм Федерер отново имаше точка за пробив, този път с цената на "скрит мачбол", но дебютантът отново се спаси. Ситуацията повтори в 11-ия гейм, когато шампионът от мастърса в Париж отрази пета възможност за пробив пред съперника и си осигури минимум тайбрек.

В решителния гейм обаче Сок не успя да се противопостави на по-агресивната и стабилна игра на Федерер. Шесткратният шампион поведе с 4:2, допусна съперникът му да изравни при 4:4, но взе следващите три точки и сложи точка на спора след 91 минути игра.

Дневник