Испанецът Марк Маркес е шампион в клас MotoGP за четвърти път (2013, 2014, 2016 и 2017) и общо за шести в мотоциклетния спорт (2010 г. 125 кубика и 2012 в Moto 2). Пилотът на "Хонда" завърши трети във финалния кръг от сезона на пистата "Рикардо Тормо" край Валенсия и грабна титлата.

Преди състезанието той водеше с 21 точки пред Андреа Довизиоцо, който спечели старта на "Сепанг" в Малайзия. Маркес се нуждаеше само да завърши в първите 11, за да си гарантира първото място в крайното подреждане.

Довициозо не завърши заради катастрофа шест обиколки преди края в момент, в който се движеше пред Маркес.


"Чувството е изумително, опитвах се да бъда спокоен и да контролирам състезанието. В един момент обаче си казах: "Какво пък, ще атакувам, добре съм." Загубих концентрация и за малко да падна, но успях да се задържа. Все пак до края на състезанието карах в стил "Маркес" и дадох всичко от себе си", каза световният шампион.

Той поздрави Довизициозо, заявявайки, че съперникът му също е заслужавал да се пребори за титлата.

Маркес стартира от полпозишън, но в началото беше изпреварен от Йоан Зарко с "Ямаха". Французинът направи страхотно състезание и беше много близо до това да стане първият "сателитен" пилот от 17 години насам, който печели победа в MotoGP.

Зад двамата бяха Дани Педроса и двамата пилоти на "Дукати" Хорхе Лоренсо и Довициозо. Противно на очакванията Лоренсо отказа да пусне своя съотборник и въпреки обещанията да му помага в битката за титлата, стоеше пред него.

Няколко пъти от бокса пускаха кодирано съобщение до испанеца да смени работния режим на двигателя и да пропусне Дови, но и това не стана. Накрая от питуола директно наредиха на Лоренсо да го пропусне, но той пак игнорира заповедта.

Драмата беше пълна в последните обиколки. Седем тура преди финала Маркес опита амбициозна маневра срещу Зарко, но изпусна спирането на завой №1. Испанецът буквално падаше, но с коляно и лакът успя да вдигне мотора си и да продължи, връщайки се пети в колоната.

Няколко завоя по-късно Лоренсо също падна, изгубвайки сцепление в предната си гума. Така Довициозо мина пред него, както и в Малайзия, когато испанецът сгреши. Малко след Лоренсо и Дови повтори грешката му, изпускайки спирането на един завой и влизайки в чакъла.

До края на състезанието Дани Педроса успя да изпревари Зарко и да вземе втора победа за сезона. Ветеранът отново се наложи на родна земя, след като триумфира и в Гран при на Испания на пистата "Херес" през май.

С четирите си титли в кралския клас Маркес вече се изравни с легендите Джеф Дюке, Джон Съртийс, Майк Хейлууд и Еди Лоусън. Пред него във вечната ранглиста са Мик Дуън с пет, Валентино Роси със седем и Джакомо Агостини с осем.

Дневник